Dotze detinguts per defraudar més de deu milions a la Seguretat Social que havien actuat al Bages

Es dedicaven a descapitalitzar empreses deutores, traslladant els elements de producció a altres societats noves, utilitzant per a això testaferros i empreses interposades | La Policia Nacional investiga vint persones més d'un entramat que inclou fins a 51 societats

Redacció
06 de juliol del 2016
Actualitzat el 07 de juliol a les 9:57h
Agents de la Policia Nacional han detingut a la zona metropolitana de Barcelona 12 persones a la investigació a un entramat de 51 empreses, dues de les quals al Bages i dues més a Vic, que hauria defraudat més de deu milions d'euros a la Seguretat Social. Els arrestats, dos dels quals van ser detinguts a Manresa però són veïns de Barcelona, es dedicaven a descapitalitzar societats, traslladant els elements de producció a altres, utilitzant per a això testaferros i empreses interposades. Altres 20 persones estan sent també investigades, entre elles administradors, testaferros i col·laboradors. El nom de les empreses no ha estat facilitat pel servei de premsa de la Policia Nacional.

Les indagacions van començar a ser detectades diverses empreses sospitoses a Catalunya, principalment a la demarcació de Barcelona. Els responsables d'aquestes mercantils buscaven produir la situació d'insolvència de les mateixes. Per a això es valien de diferents sistemes defraudatoris, com la creació successiva de societats a les que transferien l'activitat i elements patrimonials de la deutora.

Cessió irregular de mà d'obra

En altres ocasions utilitzaven un grup d'empreses entre les que es constituïa una principal que ostentava el patrimoni i altres descapitalitzades que complementaven suposadament l'activitat d'aquella, utilitzant fraudulentament la normativa laboral (cessió irregular de mà d'obra, contractes fictícies, facturacions entre elles mateixes, etc...).

Impagaments sistemàtics d'assegurances socials

A més, en els últims anys, els responsables de les empreses havien incrementat el nombre d'impagaments sistemàtics d'assegurances socials, arribant a sobrepassar els 120.000 euros anuals o els 50.000 euros el 2013.

Un cop confirmada l'existència d'aquestes irregularitats, els investigadors van coordinar diferents operatius que han culminat amb la detenció de 12 persones a l'entorn de Barcelona i la investigació d'altres 20. De moment els agents han aclarit un total de 33 presumptes delictes contra la seguretat Social, 3 de insolvències punibles i 2 de Frustració de l'Execució / Alçament de Béns; delictes que acumulen un frau de 10.356.448 euros a l'erari públic.

Les investigacions han estat desenvolupades per agents de la UDEF Central de la Comissaria General de Policia Judicial, en col·laboració amb agents de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona i de les comissaries de Vic i Manresa de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. Igualment aquestes actuacions s'han desenvolupat amb la col·laboració del Servei de Prevenció dels Delictes Econòmics de la Tresoreria General de la Seguretat Social i la Direcció Provincial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Barcelona.