La ruta del Pirineu comtal posa en valor la fortalesa del conjunt de Cardona i el paper de la sal

Redacció
06 de juny del 2009


ACN. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presentat aquest divendres a Cardona la ruta del Pirineu comtal que inclou el tram que travessa la Catalunya Central anomenat 'Vescomtat de Cardona: els reis sense corona'. El conseller Huguet ha destacat que, en el cas de Cardona, destaca el paper dels comtes i vescomtes i el de la sal com a element econòmic. Aquest tram posa de relleu la visió del conjunt monumental i la fortalesa de Cardona. La ruta del Pirineu comtal travessa el territori d'onze antics comtats que han format part de la història del naixement de Catalunya i s'integra en les Rutes del Naixement de Catalunya.

La ruta subratlla la importància del llinatge dels Cardona a l'època comtal. L'apel·latiu 'senyors de la sal' amb què van ser coneguts explica la significació econòmica de les mines de sal de Cardona i el poder del vescomtat.

Els Cardona van ser un dels llinatges més influents de la política catalana de l'edat mitjana. Cap a ponent, i situada al bell mig de l'altiplà que divideix les aigües del Llobregat i el Segre, la ciutat barroca de Solsona esdevé un contrapunt a la imatge medieval de Cardona. A llevant de Manresa, el monestir de Sant Benet Bages marca l'avanç de la repoblació a l'època comtal.

Durant la presentació de la ruta, que s'ha fet aquest divendres al Centre d'Interpretació Medieval de Cardona, l'alcalde de la població, Josep Maria Sala, ha destacat que el tram ha de servir per 'generar riquesa' al territori.

Per la seva banda, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha demanat la implicació de les empreses privades, com restauradors i hotels, en el projecte. Huguet ha dit que cal es 'mentalitzin, que es vinculin en l'època medieval i que tematitzin els seus productes'. D'aquesta manera, segons Huguet, 'començarem a competir amb les mateixes armes que el turisme avançat'.
Arxivat a