Balsareny analitza l'èxit de les novel•les rosa

A partir del proper dilluns, 8 de juny, arriba a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny la mostra "La novel•la romàntica".

Redacció
05 de juny del 2009
Produïda per l'Àrea de Cultura de la Diputació i l'Obra Social Caixa Sabadell, l'exposició vol reflectir l'evolució del gènere que ha tingut més acceptació popular al llarg dels anys i que ha estat, de fet, el pioner de la literatura de consum.

Tot i ser considerada literatura de quiosc, la novel•la romàntica o rosa ha tingut milions de lectors, especialment dones, i actualment és el gènere més venut als Estats Units i al Canadà, mentre que suposa el 7% del mercat editorial mundial.

L'exposició fa un recorregut per l'evolució del gènere des del seu precedent més reconegut, la novel•la Pamela de Samuel Richardson el 1740, fins a Bridget Jones i les heroïnes de Sexe a Nova York. S'atura en les més famoses novel•les del segle XIX, com els títols clàssics de Jane Austen i les germanes Brontë, i fa esment de l'evolució del gènere a Espanya, tot parant atenció a Corín Tellado, que va publicar més de 4.000 títols i va vendre milions d'exemplars a tot el món. La mostra també dedica un apartat als títols més rellevants del gènere en català. Josep Maria Folch i Torres va ser l'autor de les primeres novel•les romàntiques catalanes, un testimoni que més endavant recolliria Clovis Eimeric dins la col3lecció rosa Damisel•la.

La mostra estarà a Balsareny fins al 30 de juny. Després es podrà veure a altres biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació: Sant Adrià del Besòs (3-22 de juliol), Can Casacuberta de Badalona (27 de juliol-31 d'agost), Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú (3-24 de setembre), Pere Calders de Viladecavalls (29 de setembre-20 d'octubre), El Casino de Manresa (23 d'octubre-13 de novembre) i Àngel Guimerà de Matadepera (18 de novembre-10 de desembre).