Més de 100 persones van nedar 85.080 metres en la campanya «Neda pels refugiats»

Fruit del total de les activitats realitzades es va recaptar 1.215 euros que aniran íntegrament a l'ONGD ProActiva Open Arms

Redacció
23 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:35h
Mostra d'art sobre els refugiats a la plaça Sant Domènec
Mostra d'art sobre els refugiats a la plaça Sant Domènec | AjM
Valoració positiva de la campanya Neda pels refugiats, que es va celebrar el dissabte 18 de juny i que va comptar amb la participació de les Piscines Municipals, l' Ateneu Les Bases, el Nat's, Cube i Club de Tennis, pel què fa a equipaments esportius i de l'Esclat i el Cercle Artístic.

La nedada va estar participada per més de 100 persones que van fer uns 85.080 metres, més de 12 vegades els 7.000 metres de distància que hi ha de Turquia a Lesbos que escenifica la ruta de sortida de milers de persones que fugen de la guerra.

Durant la jornada del dia 18 de juny es van fer altres activitats. A la tarda, l'escola de música l'Esclat va obrir el seu festival de final de curs que va girar sobre l'eix temàtic de la solidaritat amb les persones refugiades. La vetllada musical es va completar amb la xerrada de la metgessa Anna Hernández, voluntària de ProActiva Open Arms, que va commoure profundament els assistents.

Hernandez va acompanyar la seva exposició amb un documental que ubicava de forma clara la situació actual i que convidava a respondre segons el nivell de  responsabilitat de cada persona i cada institució.

Per la seva banda, el Cercle Artístic va elaborar una mostra artística que va convertir una part de la plaça Sant Domènec en un símbol del Mar Mediterrani que palesava el patiment per arribar a Europa, fugint de la guerra,  sense que s'hagin garantit vies segures.

Es van recaptar 1.215 euros

El total d'activitats que es van realitzar el dia 18 van recollir 1.215 euros que aniran íntegrament a l'ONGD ProActiva Open Arms. Actualment aquesta entitat està obrint noves vies de salvament marítim a la costa de Líbia, ja que les persones refugiades davant el tancament de fronteres busquen altres rutes d'accés, tot i que siguin encara més complexes i arriscades.

Des de l'inici de la seva tasca al setembre de 2015, l'ONGD ha salvat més de 140.000 persones i, ara, a més de mantenir un equip permanent a Lesbos, amplia la cobertura marítima a les costes de Líbia.

Els actes van continuar durant el dia 20 de juny, Dia Internacional de les persones refugiades, amb una taula rodona Veus de l'Exili a la Casa Lluvià. La trobada, que va aplegar més de 40 persones, va reunir en un mateix espai a víctimes d'exili de tots els continents: Guatemala, Ruanda, Síria i Guerra Civil.

El dia 21, es va portar a terme el darrer acte d'aquest conjunt d'iniciatives en suport a les persones refugiades. En col·laboració amb l'Oficina Jove, Marc Balestegui, voluntari independent als camps de refugiats, va testimoniar les experiències que va viure sobre el terreny. La seva narració, colpidora i directa, mostra les inquietuds d'un jove que ja ha visitat tres vegades els camps i que explica tant les greus vulneracions dels drets humans com l'esperança que suposen diferents projectes que van sorgint per iniciativa de diferent voluntariat.

Dia Internacional de les persones refugiades

Aquet anys s'ha volgut commemorar de forma especial el Dia Internacional de les persones refugiades, atès que, tot i que la problemàtica relativa a persones refugiades és un fet cronificat que provoca des de fa dècades un alt grau de patiment i desestructuració en diferents països, enguany està succeint l'èxode més greu després de la segona guerra mundial.

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Manresa en el marc de Manresa Acull i el Consell Municipal de Solidaritat, han ofert un conjunt d'activitats de sensibilització, l' objectiu de les quals ha estat combinar la informació sobre les causes dels conflictes i la resposta internacional amb accions concretes que donin suport al treball al terreny per salvar vides i dignificar l'atenció a les persones que pateixen de primera mà la problemàtica.

Les activitats esmentades s'han organitzat en xarxa gràcies a la sensibilitat de diferents sectors de la ciutat. Per la qual cosa es valora de forma molt positiva la predisposició de diferents equipaments i institucions de la ciutat que han fet possible arribar a diferents públics. L'organització vol agrair especialment la implicació del sector esportiu i de l'àmbit cultural. Igualment es vol posar en relleu la participació als actes d'un grup de voluntariat vinculat a Manresa Acull que ha enfortit la difusió de les activitats i la sensibilització de la campanya.