Els veïns del Guix reclamen tenir la capella rehabilitada abans de les festes de juliol

Porten tres anys llargs amb la capella de la Sant Crist tancada per deficiències a la teulada | Un particular està disposat a avançar els 16.000 euros en què s'ha desviat el pressupost inicial, però l'Ajuntament diu que "administrativament" no pot gestionar la donació

Reunió al local de l'AVV Cots - Guix - Pujada Roja per explicar la situació de la capella
Reunió al local de l'AVV Cots - Guix - Pujada Roja per explicar la situació de la capella | Pere Fontanals
22 de juny del 2016
Actualitzat el 08 de juliol a les 21:55h
Ni tenint els diners. L'Associació de Veïns de Cots - Guix - Pujada Roja no entén com l'Ajuntament no pot encarregar la finalització de les obres a la capella de la Sant Crist del Guix si un particular del barri s'ha ofert a avançar els 16.000 euros en que es va desviar la despesa respecte del pressupost inicial. Segons explica la secretària, Pilar Sucarrats, els han dit que "des d'hisenda no es pot gestionar una donació amb un destí en concret tan fàcilment" i els han proposat que facin l'encàrrec directe, sense passar per l'Ajuntament, i que més tard ja els ho tornarien. Però com explica Sucarrats "ja hem fet obres directes al barri, però la capella és diferent, és patrimoni de la ciutat, i nosaltres no hi entenem d'aquest tipus de rehabilitació".

Segons explica, "el regidor Calmet ens ha assegurat que el mes de juny han d'arribar unes partides amb les quals es podran cobrir aquests 16.000 euros", però el problema és que "tota l'operació no es podrà aprovar fins al ple de juliol i agost és vacances, de manera que ja aniríem de cara a final d'any". Les festes del barri són a mig juliol i des de l'Associació de Veïns ja s'ho veuen a venir: "haurem de tornar a fer la missa en una carpa al costat de la capella".

L'ermita del Guix, del romànic dels segles X a XII, es va tancar el 2013 després que s'hi detectessin problemes a la teulada, part que havia estat reconstruïda després dels danys que va patir durant la Guerra Civil. Durant aquell any i el següent l'Associació de Veïns va organitzar activitats a favor de la capella de manera que el 2015 es va poder signar un conveni entre Ajuntament, veïns i l'associació d'empresaris del Polígon dels Dolors, per a la rehabilitació de l'ermita. L'AVV hi aportava uns 11.000 euros, l'Ajuntament 10.000 i els empresaris 5.000 més per a un pressupost de 26.000 euros.

Però l'alegria va durar poc perquè passades les dates de Nadal les obres es van aturar i els veïns no sabien perquè. Pilar Sucarrats denuncia precisament que "més enllà dels diners, el que més ens ha molestat ha estat la falta de confiança que l'Ajuntament ha tingut cap a nosaltres". Van haver d'esperar a la diada de Sant Jordi per a que el regidor de Barris, Joan Calmet, els digués no hi havia diners. Posteriorment, l'11 de maig, coincidint amb el Consell de Districte, van demanar-li al regidor que els ampliés la informació. "Em va dir que un cop iniciades les obres van veure que el pressupost es disparava", explica Sucarrats, "la teulada es va finalitzat, però quedava l'encaballat, els marcs i l'estructura interna de la teulada". "Agafant la reparació més senzilla el pressupost es desviava 16.000", conclou.

Abans de ser tancada, la capella del Guix acollia missa casa diumenge. El mossèn Boqueras, "que està al nostre costat en aquesta reclamació", s'ho combina amb els mossens Jaume i Xavier, segons expliquen. En l'actualitat es continua fent l'ofici, però en el casal del Guix, amb notable presència de devots i devotes. Per això, Sucarrats li va dir de seguida a Calmet que els 16.000 euros els podia aconseguir d'un particular que s'havia ofert a avançar-los, però li va respondre que "des d'hisenda no es pot gestionar una donació amb un destí en concret tan fàcilment". Els veïns també es queixen que per culpa d'aquesta falta d'informació no van presentar la proposta de restauració als recents pressupostos participatius. "Ens pensàvem que tot anava bé, i no és així", es lamenta Sucarrats.