El MNAC cedirà a Manresa vint obres més de Viladomat que la consolidarà com a referent de l'art barroc català

La col·lecció dedicada a Sant Francesc completarà la sèrie de dotze obres de l'artista que s'exposen al Museu Comarcal des de desembre de 2014

21 de juny del 2016
Actualitzat a les 22:16h
«Bateig de Sant Francesc», d'Antoni Viladomat, una de les obres que arribaran a Manresa
«Bateig de Sant Francesc», d'Antoni Viladomat, una de les obres que arribaran a Manresa | Antoni Viladomat
El Museu Comarcal de Manresa acollirà una de les grans creacions del geni del barroc català, Antoni Viladomat. Es tracta d'una sèrie de vint quadres dedicats a la vida de Sant Francesc que el MNAC traslladarà a la capital del Bages perquè siguin exposats a l'espai que el museu té amb el seu nom, al costat de dotze obres més del mateix autor que s'exposen des de desembre de 2014.

Tot i que l'Ajuntament de Manresa ha assegurat a NacióManresa que no ha rebut cap comunicació oficial, el diari mataroní Capgròs assegura que el Museu Nacional d'Art de Catalunya va comunicar a finals de maig a l'ajuntament de la capital del Maresme que Manresa, amb qui competia, havia estat la ciutat triada per exposar aquesta obra del pintor més important de la primera meitat del segle XVIII a Catalunya. L'Ajuntament de Manresa, però, ha explicat a NacióManresa que encara no tenen la confirmació oficial. Cal recordar que quan el Museu Comarcal de Manresa va inaugurar l'espai dedicat a Antoni Viladomat i Manalt, el desembre de 2014, el MNAC ja va cedir dotze obres de l'artista.

Aquesta cessió -de la qual Manresa competia directament amb el Museu de Mataró-, conté diverses obres del pintor barceloní i està composta per vint olis, molts d'ells restaurats el 2015.

Amb aquesta sèrie dedicada a Sant Francesc, el Museu de Manresa completarà una exposició dedicada a l'artista amb 32 obres, i es consolida en l'objectiu de ser un referent de l'art barroc català. De fet, la setmana passada es presentava una audioguia musicada que recorria les principals experiències de Sant Ignasi a Manresa. Explicar la Catalunya de l'època moderna (aquest espai cronològic que va entre l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat i la fi del segle XVIII) és un dels objectius principals del programa d'exposició del museu. En aquest sentit, el museu acull una de les millors col·leccions d'escultura policromada catalana de l'època del barroc i actualment treballa per millorar la presència de pintures.

Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona, 1678-1755)

És el pintor més important de la primera meitat del segle XVIII a Catalunya. Cal considerar-lo com l'artista que va conduir la pintura catalana cap a la modernitat, amb la pràctica d'un art basat en la liberalització de l'ofici i la pràctica acadèmica. La seva proposta estètica és acceptada per una societat que es recupera del a Guerra de Successió i es vol reivindicar a través del seu dinamisme econòmic, social i cultural. Viladomat sempre ha estat un artista reconegut, que en vida va tenir una variada clientela i que va pintar quasi tot tipus de temàtica arreu de Catalunya. 

La figura d'Antoni Viladomat està estretament lligada als fets de 1714 i amb la dinàmica artística del moment: és l'artista que prendrà el relleu de la generació de pintors que moriran en el setge i la seva obra cavalcarà entre la tradició pictòrica anterior amb una nova concepció de l'art, basada en la liberalització de l'ofici i la pràctica acadèmica.