Èxit total de la primera edició de Benvinguts a Pagès

Una quarantena d'explotacions agrícoles, restaurants i allotjaments del Bages han participat en l'estrena d'aquest cap de setmana per acostar els productes de proximitat a la població

Biosca de Castelltallat, un dels establiments que han participat en el Benvinguts a Pagès
Biosca de Castelltallat, un dels establiments que han participat en el Benvinguts a Pagès | Benvinguts a Pagès
Redacció
20 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:21h
Moltes visites, sobretot de famílies i apassionats de la gastronomia, malgrat la pluja en alguns punts, i molta venda de producte de proximitat a la majoria de les gairebé 200 explotacions agràries i ramaderes d'arreu del país que han participat a la primera edició del Benvinguts a Pagès. Organitzadors i participants coincideixen a destacar l'èxit d'aquesta iniciativa, amb un diumenge que va funcionar millor que el dissabte gràcies a una previsió meteorològica millor.

Tot i que el divendres a la tarda algunes explotacions ja van iniciar el Benvinguts amb grups que havien reservat prèviament, el gruix de les visites es va fer el cap de setmana. En algunes cases s'han omplert totes les visites programades, amb un públic principalment familiar i foodies, que ha aprofitat les visites a les cases de pagès per tastar el producte que s'hi produeix i per comprar-ne. Les comarques on hi ha hagut més afluència de visitants són les de Barcelona i Girona, i algunes de les explotacions participants van arribar a acollir més d'un centenar de visitants només el dissabte al matí.

Des de l'organització s'han recollit opinions entre els visitants que han mostrat la seva sorpresa per descobrir, molts cops ben a prop de casa, productors, activitats i paisatges que desconeixien. També han destacat la professionalitat i la passió dels pagesos i pageses que els han atès i guiat durant les visites i han valorat molt positivament l'experiència. Cal destacar que alguns dels visitants han estat turistes estrangers que també han volgut participar en la descoberta de la pagesia catalana.

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Fundació Alícia, el Departament d'Empresa i Coneixement, a través de l'Agència Catalana de Turisme, i el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que vol donar a conèixer el producte de la terra i el món de la pagesia. Gairebé 200 explotacions hi han participat, obrint portes de forma gratuïta perquè les pugui visitar la ciutadania. El projecte ha comptat també amb l'adhesió de 225 restaurants que han ofert el menú Benvinguts a Pagès, amb producte de proximitat i de temporada, i uns 230 allotjaments que han fet ofertes especials per a aquest cap de setmana. I té la col·laboració de Patronats de Turisme de les Diputacions provincials, Consells Comarcals i altres agents locals. Al Bages, una quarantena d'ens hi han pres part, des d'explotacions agràries fins a restaurants i allotjaments.

"El Sant Jordi de la pagesia"

Benvinguts a Pagès ja havia estat definida com "un projecte de país" i "el Sant Jordi de la pagesia" pels organitzadors. Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, explicava que cal "aprofitar aquesta oportunitat per conèixer i viure el medi rural de forma diferent, podent traspassar portes cap a un sector que per al turista i el resident encara és molt desconegut".

Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, ha destacat que Benvinguts a Pagès és "l'oportunitat per conèixer els productes de proximitat que ens ofereix la pagesia, comprar-ne durant les visites i conèixer-los per continuar comprant-los durant tot l'any".

Per la seva banda, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia recordava que "diumenge serà el dia ideal perquè, qui ja ha fet visites dissabte, pugui continuar coneixent més productors. I els qui no hi han anat, no es perdin l'oportunitat per conèixer aquesta experiència tan enriquidora".