Finalitza l’acondicionament del solar de FORUM al carrer Arbonés

Es tracta de les finques situades als números 23, 25 i 27, a continuació del nou edifici dels jutjats, on ja es va fer una curosa actuació arqueològica.

Redacció
03 de juny del 2009


L’Ajuntament de Manresa, a través de la societat municipal FORUM, ha finalitzat l’acondiciament d’un solar situat al carrer Arbonés. Es tracta de l’espai on hi havia hagut les edificacions de les finques propietat de FORUM situades als números 23, 25 i 27 d’aquest carrer, a la banda del riu Cardener, damunt d’una part de la muralla de la ciutat, que salva el desnivell que hi ha entre el passeig del Riu  i el carrer Arbonés. La zona està situada a continuació del solar on es van edificar els nous jutjats, i amb aquesta actuació es contribueix a l’esponjament dels espais lliures a l’entorn dels accessos als nous jutjats.

La zona del solar va ser objecte d’una curosa actuació arqueològica. En concret, els treballs d’arqueologia es van dividir en dues fases. La primera, prèvia a l’enderroc de les finques, va consistir en prospeccions arqueològiques, tant en alguns paraments de la mateixa edificació com en el mateix subsòl de les finques. Els treballs van ser executats per l’empresa Arqueociència. La segona fase va ser durant l’enderroc i va consistir en el seguiment de l’enderroc amb la supervisió de representants del Servei de d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, a fi de preservar la integritat de la muralla.

El lloc de l’actuació estava ocupat per tres edificis plurifamiliars, propietat de FORUM: les finques 23, 25 i 27 del carrer Arbonés. La totalitat dels tres edificis conformen una àrea d’uns 30 metres de llargada per 15 d’amplada (450 m2 aproximadament) i estan limitats pel carrer Arbonés i pel carrer dels Llops. Els immobles s’ubicaven just al límit de la codina que va del Puig Cardener fins a l’hotel de Pere III. Per tant, a la part del sud hi ha un desnivell de prop de 10 metres, que és salvat en una zona pel mateix cingle, i en una altra per un tros de la muralla de la ciutat, tal com es veu des de la part de sota (passeig del Riu).

En el futur, una part d'aquest espai es destinarà a habitatges –en el marc de la unitat d’actuació Arbonés-Llops– i, una altra, a espai públic. Aquest espai públic representarà un eixamplament del carrer dels Llops per millorar la relació dels vianants entre la plaça de la Reforma i la plaça Montserrat.

La tasca arqueològica prèvia va permetre documentar que les finques van aprofitar estructures i cases més antigues, com va passar en alguna de les finques adjacents. Concretament, algunes es bastien sobre murs del segle XIII. Una de les hipòtesis que es vol verificar és si les edificacions es van bastir sobre estructures d’època medieval.

En la intervenció precedent a les finques 29-43 del carrer Arbonés, motivades per la realització del nou edifici dels jutjats es va evidenciar l’existència de tota una retícula de murs, que corresponien a la fonamentació de cases preexistents. Aquestes finques eren datades entre els segles XVII i XIX, si bé alguna semblava aprofitar estructures de cronologia baixmedieval. Concretament, es va determinar l’existència de fins a deu cases de planta rectangular, que van ser construïdes al llarg del segle XIII i principis del XIV, anteriorment a la construcció de la muralla, a l’últim quart del segle XIV. La construcció de la muralla va provocar fortes remodelacions estructurals en les finques.