ERC torna a ser la primera força del ple, 80 anys després de la República

Com es resol un empat a vots en una proposició en la que el vot de qualitat de l'alcalde és d'abstenció? En el ple de juny s'ha donat el cas...

Sis dels set regidors d'ERC a Manresa, en una imatge d'arxiu
Sis dels set regidors d'ERC a Manresa, en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:57h
L'anecdotari en el ple de l'Ajuntament de Manresa acostuma a ser nombrós, a vegades cíclic i a vegades puntual. La gestió de l'aire condicionat al Saló de Sessions quan arriben les primeres calors o els primers freds és un tòpic. Regidores, regidors, públic i periodistes ara anaven en màniga curta, ara s'havien d'abrigar. Igual que els mètodes de subsistència alimentària quan la sessió s'allarga més enllà de 3 hores. Aquest dijous s'han vist regidors amb galetetes, amb cacauets i els més modests, amb caramels arramblats dels que es posen al vestíbul per a les visites.

Una cosa, però, ha estat històrica aquest més de juny. Després de 80 anys, ERC ha tornat a ser majoritària en una sessió plenària de l'Ajuntament de Manresa. La baixa de la regidora de Convergència, Àuria Caus, per maternitat, i de Toni Llobet, per altres feines, sumat al fet que des de principis d'any el regidor d'Unió Miquel Davins és no adscrit, han fet que el retrat del ple hagi estat durant tota la sessió de 7 regidors republicans per 6 de nacionalistes. Potser envalentonat per aquesta majoria, o segurament no, el regidor d'ERC Marc Aloy ha fet callar educadament els convergents Sala i Calmet, que parlaven mentre intervenia. "És que sinó em distraieu", s'ha disculpat.

Una altra de les lliçons que s'ha après aquest dijous és com resoldre un empat en el ple quan el vot de qualitat de l'alcalde és una abstenció. Ha passat en la votació de la proposició que demanava l'indult per al sindicalista andalús Andrés Bodalo. La CUP i DM, o sigui 4, han votat a favor; PSC i Miquel Davins, o sigui 4, han votat en contra. I la resta, inclòs l'alcalde, s'han abstingut. "Una situació que no recordo que s'hagi donat mai", comentava el sempre atent Domènec Casas. La segona votació, com és lògic, ha donat el mateix resultat. En aquests casos es el sentit del vot de l'alcalde qui tomba la balança. Finalment, per desencallar la situació, Junyent s'ha decidit per votar en contra.

Per acabar, una anècdota lleugera final, quan el regidor de Ciutadans, Andrés Rojo, ha assegurat que la ciutat havia de tenir zones verdes perquè és important que hi hagi arbres i arbusts. El problema és que el debat de la moció versava sobre la zona verda... d'aparcaments.