​La Coral Escriny estrenarà a Santpedor el concert «De Catalunya a les Amèriques»

L'espectacle tindrà lloc aquest diumenge a les set de la tarda

Redacció
16 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:51h
El segle XX serà el fil conductor del concert que la coral Escriny estrenarà aquest diumenge 19 de juny a les set de la tarda a l'Auditori del Convent de Santpedor. Aquesta setmana, la seixantena de cantaires de la coral dirigida per Marc Reguant estan ultimant els detalls d'aquest concert que servirà per tancar els actes de la festa major del municipi i que s'anomena "De Catalunya a les Amèriques".

El concert tindrà dues parts diferenciades. La primera se centrarà en la música que grans compositors de casa nostra ens han deixat mentre que a la segona part es viatjarà a l'altre costat de l'Atlàntic per tastar de primera mà la música de grans autors de l'Amèrica del Sud. 

Així, el concert començarà amb dos compositors catalans del segle passat: Manuel Blancafort i Cristòfol Taltabull. Del primer es podrà sentir "Notes d'Antany", 8 delicades i suggerents peces per a piano sol que interpretarà Joel Díaz, pianista i membre del cor. Aquesta obra s'emmarca en l'anomenat noucentisme musical català. De Taltabull el públic escoltarà dues peces a capella, entre les quals el "Madrigal", una de les obres de capçalera de la música vocal a cappella del segle XX, i el cèlebre "Comiat de l'ànima", una versió musical exquisida del poema homònim del noucentista Gerau de Liost, pseudònim de Jaume Bofill i Mates. 

A la segona part l'acció es traslladarà a l'Amèrica del Sud per sentir una obra de Chacho Echenique, un cantautor argentí, harmonitzada per a cor i les "6 Indianas" del també argentí Carlos Guastavino. En aquestes peces per a cor mixt i piano es podrà veure que, darrere d'un aparent aire popular, s'hi troben unes peces amb un caràcter acadèmic molt evident, molt ben escrites i farcides de detalls i matisos. L'acompanyament al piano anirà a càrrec de la pianista Lluïsa Vinyes.

Meitat de curs i tres repertoris diferents

El 2016 està essent un any de molta feina per a la Coral. Van començar amb un doble concert de Nadal estrenant l'obra "A Little Jazz Mass", de Bob Chilcott. El mes de març va recuperar el "Magnificat" de John Rutter, que va es portar a Barcelona i a Sant Joan Despí conjuntament amb el Cor Gregal de Barcelona i l'orquestra Camerata Bacasis. 

Ara, amb motiu de la festa major estrena un nou repertori, innovant altre cop en les seves propostes. I ja estudia novetats en els concerts de Nadal per acabar de tancar aquest any.

 La coral Escriny

Es va fundar a Santpedor l'any 1968, per un grup de joves amb ganes de cantar dirigits per Xavier Santamaria, que en fou responsable durant 20 anys. El 1988 li va agafar el relleu Jaume Serra fins al 2005, quan la direcció la va agafar Enric Mieza, amb la col·laboració d'Oriol Torras. Des del setembre de 2009, el director és Marc Reguant.

Al llarg de la història de la coral s'han treballat tota classe de repertoris, des de cançons catalanes a grans èxits del pop dels anys setanta i vuitanta, passant per música clàssica, jazz, gospel, etc. Alguns dels programes més rellevants han estat l'òpera barroca Dido and Aeneas, el musical Hair, una selecció de temes dels anys 70 i 80 amb el títol de Remember i el concert del 40è aniversari de l'entitat, amb un recull de peces de totes les èpoques de la coral. I darrerament, el Gloria del compositor barroc Antonio Vivaldi, D'un temps, d'un país, un recull de peces de la Nova Cançó, el Magnificat de John Rutter i A Ceremony of Carols de Benjamin Britten.

L'Escriny ha actuat a molts pobles i ciutats de Catalunya, ha participat en diversos festivals i concursos (d'aquí i de l'Estat Espanyol) i ha fet intercanvis amb corals del País Basc, d'Itàlia, d'Hongria i de Polònia. L'entitat compta amb un local d'assaig propi, adquirit i rehabilitat pels mateixos cantaires, que es va inaugurar l'any 1998, coincidint amb el 30è aniversari de la coral. D'aquí a dos anys celebrarà el seu cinquantè aniversari.
Arxivat a