La Festa Major Alternativa de Manresa se solidaritza amb Andrés Bodalo

Andrés Bodalo es dirigeix als activistes de la PAHC durant l'ocupació d'un bloc als Dolors
Andrés Bodalo es dirigeix als activistes de la PAHC durant l'ocupació d'un bloc als Dolors | Pere Fontanals
Redacció
15 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:11h
Els col·lectius i les persones que fa 25 anys que organitzen la Festa Major Alternativa de Manresa, han emès un comunicat de suport cap al sindicalista Andrés Bodalo, detingut recentment. La FMA, que es reivindica "com un espai de reivindicació per a la promoció d'un oci cultural i musical alternatiu i responsable i l'extensió de les lluites socials i la conscienciació", recorden que fa dos anys varen convidar aquest responsable del Sindicato Andaluz de Trabajadores a Jaén, que va parlar "de la necessitat d'organitzar-se i unir els sectors en lluita per avançar en la recuperació dels drets usurpats i combatre la injustícia social, a més de mostrar la seva solidaritat amb les lluites del poble català". Bodalo i la seva parella, també activista andalusa, van acompanyar la PAHC Bages en l'ocupació d'un bloc en una jornada combativa de Festa Major.

El SAT és un dels sindicats més represaliats a tota Europa, i el mateix Andrés Bodalo acumula denúncies i sentències per accions com l'ocupació de finques o l'entrada en supermercats per recollir aliments i material escolar per a les famílies més necessitades del territori.

"En el sistema semifeudal que impera encara a Andalusia", segueix el comunicat, "els jornalers viuen en una greu situació de precarietat ja que l'accés a la terra és impossible (la meitat de les terres està en mans del 2% dels propietaris, els señoritos), i en els anys de males collites, es veuen obligats a requerir, com si es tractés de demanar almoina, les peonades per accedir al subsidi agrari".

L'any 2012, "un d'aquests anys de males collites", una cinquantena de jornalers es va tancar a la casa de la cultura de Jódar (Jaén) per reclamar la retirada del requisit de les peonades i un pla d'ocupació rural. "La resposta de l'Ajuntament", tal i com recorda el comunicat de la FMA, "va ser enviar la Guàrdia Civil per desallotjar els camperols, que es van dirigir al consistori per protestar cívicament". "Malgrat que no hi va haver violència física, i que de fet les imatges constaten que Andrés Bodalo, megàfon en mà, intenta pacificar els jornalers i mantenir la calma, mesos després l'equip de govern, en mans del PSOE, va denunciar-lo per una suposada agressió al tinent d'alcalde", conclou. Malgrat que les versions de la Policia Local i la Guàrdia Civil "es contradeien", i que les imatges avalen la versió de la defensa, Andrés Bodalo, pare de tres fills, va ser condemnat a tres anys i mig de presó. 

Andrés Bodalo, com a responsable del SAT a Jaén i, recentment, regidor per Jaén en Común a l'ajuntament, havia guanyat rellevància pública i pes en la direcció dels moviments socials a Andalusia. La FMA interpreta que "la sentència pren un caràcter exemplificant en un pas més cap a la repressió del sindicalisme combatiu i la protesta social·.

Els col·lectius de la Festa Major Alternativa de Manresa recorden "avui més que mai" la crida que va fer a Manresa a defensar els drets sobre els recursos naturals i combatre les privatitzacions. Així mateix, se sumem a la campanya en favor del seu alliberament, donant especial suport als companys del SAT que estan en vaga de fam a Madrid des de fa un mes. Finalment, denuncien "la criminalització dels moviments socials i reafirmem el nostre compromís amb les lluites de les classes populars per una societat més justa".

En el ple d'aquest dijous, la CUP i Democràcia Municipal presentaran una moció en el mateix sentit.