Quatre desnonaments aturats i poques respostes consistorials: la PAHC actua

Una família de quatre membres que fa més d'un any que no paga el lloguer del pis on resideix, anirà a viure a un dels immobles del Bloc 2 del carrer Girona

La família anirà a viure al Bloc 2 del carrer Girona ocupat per la PAHC
La família anirà a viure al Bloc 2 del carrer Girona ocupat per la PAHC | AFT
07 de juny del 2016
Actualitzat a les 22:39h
Són una família de quatre membres (els pares i dos fills, un dels quals amb problemes greus de salut) que fa més d'un any que no paguen el lloguer del pis on han residit durant tres anys i mig -situat al carrer Barcelona número 56- i que tenen reconeguda, per part de l'ajuntament, l'"exclusió residencial". 

El mes d'octubre van decidir assistir a les assemblees setmanals que ofereix la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) de Manresa per intentar buscar una solució a aquesta problemàtica que els escanyava i els feia estar inquiets: el propietari de l'immoble els havia denunciat per impagament i el mes de novembre estava programat el seu desallotjament. Un desallotjament que no es va acabar duent a terme, igual que els altres dos que el van seguir, que també es van poder aturar.

Aquest dimarts 7 de juny estava programat el quart desnonament, que també es va aplaçar a través d'una carta emesa per l'Ajuntament de Manresa el 3 de juny on deia que els inquilins es podrien quedar a viure al pis del carrer Barcelona fins que l'administració trobés una alternativa d'habitatge. "La família no pot continuar vivint amb la incògnita de quan serà el proper desnonament. Fa sis mesos que el procediment està obert i la família no pot tenir més el cuquet a l'estómac de què farà amb la seva vida quan els hagin fet fora del pis", expressa un dels membres de la PAHC, que exposa que "és per aquesta raó que des de la Plataforma hem decidit oferir-los un habitatge ocupat d'un pis buit de l'administració, situat al Bloc 2 (al carrer Girona) perquè puguin començar a viure amb tranquil·litat". L'immoble ja està preparat i durant el cap de setmana passat, els protagonistes de la història van buidar casa seva per dur totes les pertinences al nou pis.

De fet, abans d'arribar a l'extrem d'haver de marxar de casa seva, la família en qüestió es va reunir diverses vegades amb els serveis socials de l'ajuntament: "els van atendre seguint la norma actual de les lleis vigents", afirma un dels membres de la PAHC, "però la solució que els van donar va ser oferir-los un pis amb el mateix import que pagaven en el que han viscut fins ara: la diferència era de 10 euros. Si en el pis on viuen ara el lloguer era de 270 euros, l'immoble ofert a través de Forum costava 260 euros mensuals". És per això que la família va rebutjar l'oferta consistorial. "I a banda d'aquest oferiment, no se'ls ha donat cap més solució", argumenta el de la PAHC. 

Es tracta d'una família i cap dels membres que la componen, treballa. Cobren una pirmi de 470 euros mensuals. "Evidentment que el propietari privat de l'immoble no en té cap culpa, però la llei 24/2015 aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya diu que els ajuntaments tenen l'obligació de buscar reallotjament a les famílies amb problemes econòmics, però després de sis mesos de no haver fet res, tenim seriosos dubtes que puguin fer alguna cosa", declara el mateix membre de la Plataforma, tot posant de manifest que "fa mesos que des de Forum s'estan prometent pisos, però aquí no arriben. Des de la primera vegada que en el ple municipal de Manresa es va parlar que multarien els bancs que tinguessin pisos buits -ara farà, aproximadament 33 mesos-, encara no s'ha fet res. Ara ens han promès deu pisos que havien d'estar a punt abans del mes de juny i encara no en tenim notícia". 

A les set de la tarda, i després que la família s'hagi instal·lat al Bloc 2 del carrar Girona, els membres de la PAHC manifestaran les seves queixes a la reunió de la Taula d'Habitatge d'Emergència, que tindrà lloc a la carretera de Vic, número 16 de Manresa.