Espectacular Ball de Gitanes

El Ball de Sant Vicenç de Castellet va ser un esclat de colors i joia.

per Àlex Gómez Ribera, 1 de juny de 2009 a les 08:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Àlex Gómez Ribera
. La plaça de l'Ajuntament de Sant Vicenç es va omplir, ahir, amb una nova edició del popular ball de Gitanes al carrer. Més de 200 balladors, agrupats amb colles que representen diferents col•lectius i entitats del poble, van ballar el grup de danses que formen aquesta festa. Danses com el xotis, la jota i les contradanses han estat assajades per gent de totes les edats per ballar-les de manera col•lectiva en la festa del ball de Gitanes. Previament a la festa les diferents colles van fer una cercavila per Sant Vicenç encapçalats pels gegants del poble. Un cop arribats les diferents colles van anar entrant a la plaça amb el galop d'entrada. Però just després d'això es va produïr un dels moments més esperats de la festa: el sorteig per triar la núvia del ball de Gitanes 2009. L'afortunada va ser Clàudia Berenguer que va encapçalar el galop de la coronació de la núvia juntament amb Marc Rodríguez. Després de ballar les diferents danses del ball de Gitanes la festa es va anar tancant amb el galop final on el públic assistent a la ballada és convidat a ballar juntament amb els dansaires de les colles. La festa va ser presidida per diverses autoritats tant del poble com de més enllà. Entre aquestes autoritats destacaven alcaldes de pobles bagencs com Laura Vilagrà, de Santpedor o Jordi Moltó, de Sallent i també el conseller de Governació de la Generalitat, Jordi Ausàs. Precisament Jordi Ausàs també es va afegir amb la resta de públic i balladors al galop final  del ball de Gitanes. La ballada del vals dels barons de Castellet, la sardana Cent Galops per Sant Vicenç i una foto amb tots els participants van tancar la festa.
 

La festa del ball de Gitanes va arribar a Sant Vicenç de Castellet l'any 1907 quan uns picapedrers de Caldes van introduïr-la al poble. La festa va patir moltes intermitències i va estar molts anys adormida. Els anys 90 l'esbart santvicentí en va provocar un nou retorn quan en recuperar el ball de Gitanes per un espectacle pròpi va recuperar-ne posteriorment la festa popular. Des d'aleshores el ball de gitanes al carrer s'han celebrat de manera ininterrompuda, consolidant-se com una de les festes més múltitudinaries i importants de Sant Vicenç de Castellet. Una prova d'això és la introducció d'una ballada infantil i juvenil del ball de Gitanes desde fa tres anys. Una manera d'assegurar-ne el futur.

 

Participació