Corbacho diu al Pont de Vilomara que Europa no es construeix des del sobiranisme

Redacció
31 de maig del 2009


ACN. El ministre de Treball i Immigració i dirigent del PSC, Celestino Corbacho, ha reclamat aquest dissabte una victòria socialista el 7 de juny perquè el PP 'no tingui la mínima d'oportunitat' d'afirmar que han guanyat unes eleccions primàries a les Corts espanyoles. Corbacho ha recriminat al PP que plantegi aquestes eleccions com unes primàries i ha demanat una 'resposta'. Així, ha apel·lat el vot als socialistes perquè Mariano Rajoy, 'a partir d'aquí comenci a plantejar-se si és la persona que ha de seguir conduint al PP a l'estat espanyol'. El ministre també ha carregat contra el candidat de CiU, Ramon Tremosa, a qui ha dit que 'Europa no es construeix des del sobiranisme'.

En un míting al Pont de Vilomara, Corbacho ha assegurat que el PP vol que les eleccions del 7-J siguin 'unes eleccions espanyoles', ja que 'parteixen de la base, l'únic que els interessa, de recuperar el poder'. 'I per recuperar el poder, parteixen d'una estratègia i d'un desig, quan pitjor, millor', ha assegurat. Corbacho ha remarcat que el 7 de juny 'no es triarà a les urnes ni el govern del Pont de Vilomara, ni de la Generalitat ni del govern espanyol'.

El ministre ha reconegut que el PP 's'ha de reconèixer que ho fan bé', perquè 'donen la sensació' que, amb els resultats a Galícia, 'el PSdG ha passat a ser extraparlamentari i que ells han guanyat per primer cop per majoria absoluta'. El ministre ha recordat que, en realitat, els socialistes gallecs van tenir 'els mateixos resultats' i va ser el BNG qui va perdre un diputat que va tornar a donar la majoria absoluta al PP. 'Sempre han governat a Galícia, van perdre la majoria absoluta per un diputat, el PSdG va repetir resultats i el PP va guanyar un diputat', ha dit, però 'no perquè el projecte socialista s'hagi enfonsat'.

A més, ha posat un altre exemple: 'a les eleccions municipals del 2003, donava la sensació que el PP havia guanyat les eleccions', però a l'hora de votar la presidència de la FEMP 'Rita Barberà va perdre la presidència i van demostrar que els socialistes havien guanyat'.

Ara, de cara al 7-J, Corbacho ha demanat el vot perquè Rajoy 'no tingui la més mínima oportunitat de sortir dient que han guanyat unes eleccions espanyoles, encara que no ho siguin'. Corbacho ha demanat 'mirar de convèncer el màxim d'amics per votar per una Europa de progrés, per un parlament de drets socials, que aposti pels drets dels treballadors', però també perquè 'Rajoy es comenci a plantejar si ell és la persona que ha de seguir conduint el PP'.

El ministre ha dit que caldrà triar si es vol un Parlament europeu 'de les 65 hores, o dels drets socials'. Per Corbacho, 'votar al PP és apostar per un parlament de les 65 hores i un model financer, posant en crisi les polítiques socials'.

Tremosa 'no és alternativa'
En el mateix acte, Corbacho també ha carregat contra el candidat de CiU a les eleccions europees, Ramon Tremosa, a qui ha preguntat 'perquè va votar en contra de la Constitució europea', si 'està a favor d'una Europa forta i que hi hagi un govern fort a nivell europeu'. 'S'ha de ser més coherent', ha dit.

A més, ha dit a Tremosa que 'Europa no es construeix des del sobiranisme'. 'Això avui no té cabuda a Europa, perquè Europa avui juga el partit en els grans places de l'economia mundial, amb l'economia de la xina, de l'economia global que representa els EUA', ha dit, i 'si considera que dins d'Europa s'ha de jugar una carta local, aquesta mai pot ser només un territori com Catalunya, per molt important que sigui'. Corbacho ha apostat per 'jugar la carta de l'Euroregió, des d'Itàlia fins a Portugal, on hi ha un territori amb qui ens uneix moltes coses'.

Corbacho ha dit a Tremosa que 'no és una alternativa a Europa'. 'Mai podrà jugar a ser aquesta alternativa, perquè queda diluït en una realitat europea més àmplia', ha afegit, tot dient que 'a Europa hi ha el corrent de l'esquerra i de la dreta'. El ministre ha advertit que a Europa 'no tothom entén que s'ha de mirar cap a les polítiques socials i el treball'. A més, ha advertit que CiU 'no representa' la 'gran opció' dels 'corrents progressistes'.

Pel que fa al català a les institucions europees, Corbacho ha dit que quan Tremosa diu que 'anirà a Europa a defensar el català', els socialistes 'també'. 'Ja sabem que no podem comptar amb Vidal-Quadras, tampoc ens interessa, perquè per incorporar-lo hauríem de renunciar a coses que són essencials per a qualsevol de nosaltres', ha dit, però s'ha mostrat d'acord en fer 'la major unitat possible' entorn al català.

Corbacho, però, ha recordat que 'el primer ministre que va parlar català al consell de ministres europeu es diu José Montilla'. 'I no va parlar en català la primera vegada que hi va anar com a conseqüència que CiU ho hagués aconseguit', ha dit, sinó que va ser 'pel treball dels socialistes, en col·laboració amb els socialistes europeus'.