La figura de Joan Vilar i Costa ajuda a situar el debat de l'Església als anys 30

per Redacció, 23 de maig de 2016 a les 11:29 |
Un moment de la jornada sobre Joan Vilar i Costa | Ramon Cornet
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat dissabte es va celebrar la primera jornada dedicada al jesuïta manresà Joan Vilar i Costa. Joan Vilar va néixer el 1899 al barri manresà de les Escodines. Era un dels set fills del matrimoni format per Agustí Vilar i Carme Costa, uns petits industrials de vetes i cintes. Considerat sovint un personatge excèntric, participà activament en la clerecia, la cultura i la política de la seva època. Als 14 anys va ingressar al noviciat de la província d'Aragó de la Companyia de Jesús i fou ordenat sacerdot el 26 de juliol del 1920 aquell any.

Les jornades dedicades a Joan Vilar i Costa van ser organitzades pel Centre d'Estudis del Bages, la Fundació Independència i Progrés i el Casal de l'Esglèsia. L'acte va arrancar amb l'intervenció del monjo de Montserrat Hilari Reguer. L'octubre de 2014, editat per l'Editorial Claret, va sortir publicat el llibre Joan Vilar i Costa. El Profeta de la diàspora, escrit pel propi Raguer i prologat per l'Albert Manent. A continuació va ser el torn pel segon ponent, el professor de l'UAB Jordi Figuerola, amb la ponència L'església catalana als anys trenta. Les jornades van acabar amb la darrera intervenció de Joaquim Aloy, historiador manresà i creador del portal memoria.cat, amb la ponència L'església al Bages durant la república i la guerra civil.

 

Participació