La sensibilització entre els joves centra el Dia Mundial Sense Tabac

S’instal•laran 13 taules informatives a diferents centres d’educació de secundària del Bages.

Redacció
27 de maig del 2009

Aquest diumenge és el Dia Mundial Sense Tabac i per a celebrar-ho el Departament de Salut de la Generalitat, l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Althaia organitzen diferents activitats pensades per conscienciar als fumadors sobre els riscos que comporta aquest hàbit. Enguany l’atenció es centra en les activitats per  sensibilitzar als adolescents, ja que és un objectiu prioritari evitar l’inici del tabaquisme entre els més joves. A més, es vol comptar amb la implicació dels pares.

Taules informatives als centres de secundària
Aquest dijous i divendres, amb l’objectiu de sensibilitzar els joves sobre els efectes nocius del tabac i els beneficis de deixar de fumar s’instal•laran taules informatives a tots els centres d’ensenyament secundari de Manresa. A més, per primera vegada, s’actuarà en instituts de fora de la capital del Bages, concretament a Navarcles i a Sallent. En aquests punts informatius s’oferirà als estudiants la possibilitat de conèixer la quantitat de fum de tabac que contenen els seus pulmons mitjançant la prova anomenada cooximetria. A més, se’ls donarà informació i consells per a deixar de fumar i s’incidirà amb algunes idees errònies que tenen els joves a l’entorn del tabac i del cànnabis.

En aquesta acció de sensibilització es vol comptar amb la participació dels pares. Per aquest motiu, també se’ls oferirà la possibilitat de realitzar la cooximetria i se’ls facilitarà informació i eines per a la promoció de la salut vers als seus fills.

A les taules hi haurà professionals de la salut: membres de la Comissió Althaia lliure de fum, tècnics de l’Ajuntament de Manresa i infermeres del programa Salut a l’Escola, tant de l’ICS com d’Althaia. També es comptarà amb la participació de nois i noies que han rebut una formació específica per a actuar com agents de salut en tabaquisme per ser ells mateixos els que conscienciïn als seus companys. Està demostrat que quan són els mateixos joves qui protagonitzen aquest tipus d’actuacions s’aconsegueix un major grau d’efectivitat.

Dijous, entre les 10.00 i les 12.00 hores, les taules s’instal•laran a l’IES Navarcles i entre 10.00 i les 14.00 hores a l’IES Guillem Catà de Manresa. Pel que fa al divendres, de 10.00 a 14.00 hores, s’instal•laran a l’IES Sallent, al Pius Font i Quer, Lacetània, La Salle, Lluís de Peguera i a l’Escola Joviat. Al Col•legi Oms i de Prat la taula s’instal•larà entre les 11.00 i les 14.00 hores, a l’Ave Maria a partir de les 9.30 hores, al Col•legi Santa Rosa de Lima entre les 11.30 i les 14.00 hores, i a la Mare de Déu del Pilar entre les 12.00 i les 13.00 hores.

Incidència entre els joves manresans
Segons les dades recollides fa un any en les taules informatives instal•lades als instituts de Manresa, la meitat dels joves que van realitzar la cooximetria fumaven diàriament o de manera ocasional. Entre tots aquests, la prevalença entre les dones, amb un 53%, és superior a la dels homes que és d’un 49%. Els 16 anys és l’edat que més es fuma, tant tabac com cànnabis.

I és que aquestes dades constaten que els adolescents que consumeixen tabac són més propensos a consumir cànnabis. Del total de joves que van realitzar la cooximetria i van contestar l’enquesta (803), un 22% reconeixien ser fumadors de cànnabis habituals o esporàdics. En aquest cas, hi ha més nois que fumen cànnabis, un 30%, mentre que les noies és un 15%.