Més de 300 dansaires celebren el 25è aniversari del retorn del ball de Gitanes

Aquest diumenge han estat 320 els balladors, un alt nombre de participants que han posat a prova les mides de la plaça de l'Ajuntament, escenari emblemàtic de la ballada

El Ball de Gitanes ha omplert la plaça de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet
El Ball de Gitanes ha omplert la plaça de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet | Pere Fontanals
15 de maig del 2016
Actualitzat el 16 de maig a les 22:27h
EL 7 de juny de 1992 es recuperava la ballada popular de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet, una tradició que, després d'estar dècades adormida, tornava a veure la llum. 25 anys després d'aquell 7 de juny la ballada s'ha fet gran i ha esdevingut l'acte més important en el calendari festiu del municipi. Aquest diumenge han estat 320 els balladors, un alt nombre de participants que han posat a prova les mides de la plaça de l'Ajuntament, escenari emblemàtic de la ballada.

L'acte ha seguit el guió habitual de cada any però amb algunes pinzellades especials destinades a fer present l'aniversari de la recuperació d'aquesta tradició. Una decoració especial engalanava la plaça i els dansaires han lluït en els seus vestits el logotip de la commemoració. Però la celebració dels 25 anys també ha comptat amb moments emotius com la ballada del ball de Caldes, la dansa que obre la festa, per part dels dansaires més veterans que ja van participar en la ballada de l'any 92, l'agraïment públic de l'organització a persones com la Maria Alba Grauvilardell, en Joan Manel Miquel, l'Eva Ortega i el Lluís Oliveras, claus en la recuperació de la festa, també s'ha fet un reconeixement a les quatre colles que l'any 92 van participar a la primera ballada i a l'Alba Malo, autora de la imatge gràfica de les Gitanes, tots ells han rebut obsequis especials per la seva col·laboració.

Més enllà de la celebració de l'aniversari, la ballada s'ha iniciat amb la cercavila de les diferents colles des de l'església fins a la plaça de l'Ajuntament, un cop allà els barons de Castellet, els gegants del poble, han fet el seu ball. Després els dansaires veterans han entrat a la plaça per fer-hi el ball de Caldes, una dansa cerimoniosa que ha donat pas al Galop d'Entrada, és aleshores quan en pocs minuts els dansaires de les diferents colles han anat fent petita la plaça fins a omplir-la tota de colors i d'alegria. Abans d'iniciar la resta de danses ha arribat un dels moments més esperats, el sorteig per triar la núvia de Gitanes, l'afortunada ha estat la Claudia Arroyo que, seguidament, ha presidit el Galop de la Coronació de la Núvia. Després els dansaires han ballat amb entusiasme el Xotis, les Catxuxes, les Contradanses, la Jota i el Vals-Jota, per acabar s'ha convidat el públic a ballar omplint encara més la plaça tot fent el Galop Final. Una sardana i el Ball del Barons han estat l'epíleg d'una acte que, un any més, ha tingut una alta participació,  demostrant que les Gitanes són cada vegada més populars.

La ballada de diumenge al migdia ha estat el punt i final d'un cap de setmana dedicat al ball de Gitanes ja que el dissabte a la tarda es fer la ballada infantil i, també, es va poder gaudir d'una mostra de balls de Gitanes d'altres pobles. Així, aquesta festa suma un any més d'una historia que va començar l'any 1907 quan uns picapedrers de Caldes de Montbui, que treballaven al poble, van decidir reproduir a Sant Vicenç el ball de Gitanes, una festa del seu poble, i ensenyar-lo a ballar a les noies santvicentines. Les Gitanes van anar arrelant al municipi tot i tenir llargs períodes d'inactivitat. És a partir de l'any 1989 quan l'Esbart Santvicentí les recupera com a espectacle, poc temps després, el 1992, es recupera la ballada popular, des d'aleshores i fins avui el ball de Gitanes ha arrelat amb més força que mai a Sant Vicenç de Castellet.