L'alcalde de Sant Fruitós vexa i expulsa del ple la regidora convergent Mercè Casals

Batanés li va ventar si tenia "algun problema psicològic" en un intercanvi de retrets i quan el va voler respondre la va fer fora de la sala | Els regidors convergents, en solidaritat, també van abandonar la sessió

13 de maig del 2016
Actualitzat el 15 de maig a les 14:30h
L'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, al centre, en una imatge d'arxiu
L'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, al centre, en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
Sant Fruitós va d'esperpent en esperpent, i dijous en va tornar a viure un de nou i gravíssim. Durant el ple ordinari de l'Ajuntament, l'alcalde, Joan Carles Batanés, va vexar la presidenta del grup municipal de Convergència, Mercè Casals, preguntant-li si tenia "algun problema psicològic o físic per deixar parlar". Per si això no fos prou, quan la situació es va calmar i la paraula va tornar a la regidora, va impedir-li que es referís als seus insults anteriors, i davant la insistència de Casals en voler-lo respondre, l'alcalde la va fer fora de la sala davant la indignació de la resta de regidors nacionalistes, que van abandonar el ple en solidaritat, i l'estupefacció dels regidors d'ERC, l'altre grup de l'oposició.

Aquesta és la segona vegada que Batanés expulsa Casals d'un ple, en una situació que és insòlita en qualsevol altre ajuntament. L'única situació similar que s'ha viscut al Bages va ser a Sant Salvador de Guardiola, però en aquella ocasió hi va haver l'agressió d'un regidor a un altre. L'alcalde, com a president del ple, pot expulsar un regidor de la sala sempre que es doni una situació especialment greu però no per una picabaralla dialèctica.

L'episodi va passar durant el debat d'una moció presentada per ERC per a que se senyalitzés el camí de Sant Iscle abans de l'estiu per evitar que amb l'arribada del bon temps els cotxes aparquin a banda i banda del camí, com passa any rere any impedint la normal circulació d'altres vehicles. En el seu torn Mercè Casals va apuntar diversos punts sobre perquè calia tenir-ho enllestit abans de l'estiu, i en la rèplica, Xavier Racero, regidor de Gent fent Poble, la formació de Batanés, va atribuir-li unes paraules que, segons la regidora, ella no havia dit. Mentre Rocero parlava, Casals el va interrompre per dir-li que allò que li atribuïa, ella "no ho havia dit". L'alcalde la va fer callar i, davant la seva insistència Batanés li va etzibar si tenia "algun problema psicològic o físic per deixar parlar".

Quan la paraula va tornar a Casals després que Racero finalitzés la seva intervenció, va intentar respondre la vexació de Batanés, però la va tallar dient-li que aquell no era el tema de debat. La regidora va insistir i l'alcalde la va expulsar del ple. Els companys de la convergent es van solidaritzar amb la seva presidenta, i també van abandonar la sala, deixant el ple amb només 9 de 13 regidors i a ERC com a únic grup de l'oposició.

La moció d'ERC en qüestió finalment va ser rebutjada tot i que prèviament, en comissió informativa es va acordar una modificació en el redactat a petició de l’equip de govern. Paradoxalment, però, la moció va se desestimada amb els vots en contra de l’equip de govern, bo i afirmant “volem dir-vos que no, perquè si que ho farem”. ERC es mostra perplexa "davant d’una resposta gens coherent", vers els veïns i "interessada i avara cap a la feina feta pels regidors d’ERC".