Unes cinquanta persones es concentren per la millora de l'educació pública

Demanen la rebaixa de les ràtios, cobrir substitucions des del primer dia, cap tancament d'aules ni nomenaments "a dit"

Persones amb pancartes concentrades davant dels serveis territorials d'Ensenyament a Manresa per reclamar una educació pública de qualitat
Persones amb pancartes concentrades davant dels serveis territorials d'Ensenyament a Manresa per reclamar una educació pública de qualitat | Mar Martí
ACN
11 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:50h
Els sindicats de l'ensenyament públic s'han manifestat aquest dimecres a la tarda a Manresa –i de manera simultània a altres punts del país- per reivindicar la millora de l'educació pública i de les condicions laborals del professorat. A la capital del Bages, poc més d'una cinquantena de persones s'han concentrat davant de la seu dels serveis territorials d'Ensenyament, on s'ha llegit un manifest. El text exigeix que hi hagi substitucions per al personal docent que està de baixa des del primer dia de curs, que es retiri l'extensió del pla pilot per fer nomenaments segons la definició dels llocs de treball específics i que no es tanqui cap aula a favor de reduir les ràtios dels grups.

Els sindicats Ustec-Stes, CCOO i aspepc-sps –els que tenen representació a la Junta de Personal del Departament d'Ensenyament a la Catalunya Central- s'han concentrat aquest dimecres a la tarda davant de la seu territorial d'Ensenyament a Manresa. Més d'una cinquantena de persones han exhibit pancartes i han llegit el manifest unitari de tots els sindicats a favor d'una educació pública de qualitat. Entre d'altres, els sindicats han denunciat l'increment de les ràtios i l'augment de les càrregues de treball dels treballadors, agreujades per la normativa que no permet que un docent de baixa no sigui substituït abans de deus dies. 

El president de la Junta de Personal del Departament a la Catalunya Central, Joan Carles Clemente, ha explicat que les demandes dels sindicats se centren, principalment, en demanar que es recuperin les hores lectives que feia el professorat abans de la crisi; que les substitucions del personal docent es facin des del primer dia; que es retiri l'extensió del pla pilot dels nomenaments i de la definició dels llocs de treball específics; i que no es tanqui cap més aula d'ensenyament públic.

Clemente ha volgut deixar clar que la lluita dels sindicats no només vol servir per millorar les condicions laborals, sinó també per "retornar a una situació que fa cinc anys existia i que pot representar el retorn de treball de, com a mínim, set mil persones". Segons ha dit, el fet de retornar a l'horari lectiu -18 hores a secundària i 23 a primària- "significaria que 7 mil professors entrarien al sistema". 

D'altra banda, el delegat sindical ha criticat la posició del Departament d'Ensenyament i ha manifestat que "lluny de plantejar millores i obrir-se a parlar i negociar, ens hem trobat una administració que, tot i que diu que les coses van millor, encara vol fer més retallades". De fet, Clemente ha criticat que Ensenyament ha retallat alguns drets que tenien els treballadors com ara la reducció de l'horari pels majors de 55 anys.