Santpedor posa en marxa una campanya per millorar la recollida de l'orgànica i el rebuig

El municipi bagenc manté una posició capdavantera a la comarca en matèria de reciclatge

per Redacció, Santpedor, 4 de maig de 2016 a les 12:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Santpedor celebrarà durant aquesta setmana una nova edició de la Festa de la Flor i el Reciclatge amb l'objectiu d'agrair als santpedorencs i santpedorenques la seva contribució a la recollida selectiva porta a porta. Les dades generals del 2015 indiquen que el municipi està reciclant a l'entorn del 70% de les deixalles generades (2.187 tones) en la línia dels resultats obtinguts durant els darrers anys. Paral·lelament a l'índex de reciclatge, les dades indiquen la disminució en un 1,6% de residus generats respecte l'any 2014.

Santpedor manté una posició capdavantera al Bages en matèria de reciclatge gràcies al sistema de recollida porta a porta que es va implantar l'any 2004 i que, en aquell moment, va suposar un canvi radical en el concepte del tractament dels residus urbans municipals. Actualment, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Illa, "Santpedor consolida un índex de recollida a l'entorn del 70%, molt per sobre de la mitjana catalana, situada en el 40%". Val a dir que aquest índex s'enfila fins al 80% si s'hi comptabilitza el material recollit a la deixalleria.


Els resultats de la recollida porta a porta a Santpedor sumen 895.120 quilos de fracció orgànica (40,9% de residu del total reciclat); 238.150 quilos d'envasos (8,5%); 178.374 quilos de fracció vidre (8,2%); i 191.208 quilos de paper-cartró, que suposa un 8,8%. Finalment, la fracció rebuig que ha tingut com a destí el dipòsit controlat de residus del Parc Ambiental de Bufalvent s'ha situat en els 684.120 (31,3% dels residus generats).

Una altra de les dades destacades recau en generació de residus per habitant que es redueix per segon any consecutiu: concretament, l'any passat cada santpedorenc/a va generar 8 kg menys en relació al 2014 amb una xifra de 293 kg/habitant/any.

Campanya per millorar la recollida de la fracció orgànica i el rebuig

Des de la regidoria de Medi Ambient s'ha posat en marxa una campanya que té l'objectiu de reduir la presència de residus impropis a la fracció orgànica. L'ajuntament va fer una feina d'anàlisi de la composició de bosses d'orgànica provinent del porta a porta i va detectar fins a un 6% de residus que no eren orgànics, anomenats impropis. L'objectiu és reduir la presència d'aquest tipus de residu fins al 3%. 


Paral·lelament, l'ajuntament considera que hi ha més marge per recuperar materials que són reciclables i que van a parar al rebuig. Les accions de millora que es posaran en marxa després de l'estiu aniran en aquesta doble direcció.

11a Festa de la Flor i el Reciclatge

Aquestes dades les ha donat a conèixer el regidor de Medi Ambient, Josep Illa, durant la presentació de la Festa de la Flor i el Reciclatge, que va començar aquest passat dimarts a la tarda i s'allargarà fins divendres. Es tracta d'una acció que l'ajuntament organitza des de fa deu anys amb l'objectiu de reconèixer la contribució dels santpedorencs i santpedorenques a la recollida selectiva: "Amb aquests resultats –assegura Josep Illa- només ens cal felicitar la població i encoratjar tots els veïns i veïnes a mantenir-los i millorar-los, any rere any, per consolidar la recollida porta a porta i projectar Santpedor com a municipi de referència pel que fa al reciclatge de residus".

Durant aquests dies, l'ajuntament entrega una flor de temporada a cada una de les famílies del poble que presenten el número de registre del seu cubell  de reciclatge a la parada que l'Oficina Municipal de Reciclatge instal·la als porxos de l'ajuntament, a la plaça Gran. Els veïns i veïnes poden passar a recollir la seva planta aquest dimarts i dijous, de cinc a set de la tarda, i dimecres i divendres, entre les deu del matí i la una del migdia.

 

Participació