L'Espai Memòries acollirà quatre xerrades sobre l'holocaust, l'exili i les deportacions

L'acte tindrà lloc aquest dissabte a les deu del matí

Redacció
03 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:01h
Aquest dissabte 7 de maig, l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa acollirà diferents sessions d'estudi i xerrades-col·loqui sobre l'holocaust, l'exili i les deportacions durant la Segona Guerra Mundial. L'acte forma part del Projecte Manresa-Mathausen que els instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera van engegar en el marc del centenari del naixament de l'escriptor manresà Joaquim-Amat Piniella -un dels supervivents al camp de concentració de Mathausen- amb l'objectiu de fer arribar i difondre la història dels camps de concentració a l'alumnat per recuperar la memòria històrica. De fet, alguns dels estudiants dels dos instituts van visitar el camp de concentració de Mathausen-Gusen com a eina pedagògica. Amb l'experiència d'haver tornat a un passat tèrbol i terrorífic, els alumnes van realitzar una reflexió al voltant de la condició humana, la dignitat de la persona, la llibertat, el respecte, l'expressió del mal, i la tossuda recerca del bé, de la bellesa i de la justícia. Una reflexió que faran pública aquest dissabte, relatant el que van viure durant el viatge i com ho van viure.

Després d'això, serà el torn de Rosa Toran, Pol Torres, Joaquim Aloy, Alejandra Ibarra, Ariadna Moyano i Joan Carrió, que glossaran un seguit de conferències relacionades amb la gran tragèdia que va ocórrer durant els anys 1933 i 1945. Toran parlarà de la feina que va fer Montserrat Roig, que va recórrer França i Espanya a la recerca de les petges i les paraules de 39 exdeportats, 35 testimonis directes i de familiars; Torres presentarà el seu treball de recerca "Joan Poch Sardà, quan el nom esdevé un número", que va guanyar el I Premi Montserrat Roig, instaurat per l'Amical de Mauthausen; Joaquim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano faran referència a les deportades manresanes. De fet, aquests dues darreres van promoure que els 24 deportats manresans a camps nazis fossin reconeguts amb un homenatge públic cada any. Finalment, Joan Carrió recordarà el moment en el qual el seu pare (Jacint Carrió) va ser deportat a Mathausen quan ell només era un nen.

El mateix dissabte a les set de la tarda es durà a terme una lectura dramatitzada anomenada "Les Veus de L'Exili", a càrrec del Grup de Teatre dels Carlins, que anirà acompanyada per músics de diversos instituts.