La Diputació de Barcelona premia la trajectòria de Gonçal Mazcuñan

Redacció
23 de maig del 2009

ACN
. La Diputació de Barcelona ha concedit els Premis d'Honor de Comunicació Local a l'impulsor d''El 9 Nou ', Miquel Codina, i al del 'Regió 7', Gonçal Mazcuñan. D'aquesta manera, ha premiat la trajectòria dels dos presidents dels consells d'administració dels periòdics comarcals. La publicació de les comarques centrals també s'ha endut el premi Tasis Torrent al millor treball periodístic. La 28a edició dels Premis de la Comunicació Local ha guardonat com a millor iniciativa periodística de premsa comarcal la publicació 'Som Garrigues', de les Borges Blanques (Garrigues). La gala d'entrega d'aquests guardons s'ha celebrat el vespre d'aquest dissabte a l'auditori de l'Hotel Melià de Sitges (Garraf).

Un total de 195 candidatures s'han presentat a concurs en aquesta edició. D'aquestes, cinquanta publicacions i treballs periodístics optaven al premi Tasis Torrent de premsa comarcal, mentre que 46 programes i emissores de ràdio s'havien presentat al premi Rosalia Rovira. D'altra banda, 24 programes i informatius de televisió es disputaven al Premi Miramar i 46 butlletins municipals al Premi Arrel. Finalment, el Premi Innova de noves tecnologies ha comptat amb les candidatures de 29 webs i iniciatives en el camp de les noves tecnologies.

Unes 500 persones han assistit a la gala, acte que ha presidit l'alcalde del municipi, Jordi Baijet i el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué. A banda de 'Som Garrigues', en l'apartat de treball periodístic d'un o més autors, el jurat ha premiat amb el Tassis Torrent, el reportatge 'El cas Erine', de Gemma Camps Claramunt, publicat al diari Regió 7 de Manresa.

Pel que fa als premis Rosalia Rovira de ràdios municipals, aquest any se l'ha endut Ràdio Cubelles amb el programa 'Barreja't amb mi' –emissora amb població menor a 15.000 habitants-, mentre que el corresponent a poblacions majors de 15.000 habitants, s'ha donat 'ex-aequo' als programes 'Espai Vital', de Ràdio Ripollet -espai coproduït amb quatre ràdios més del Vallès Occidental-, i 'Les veus amagades', de Ràdio Esparreguera.

Els Premis Miramar de Televisions Locals han recaigut a TV10 Sant Esteves Sesrovires amb '1082' –millor programa de producció pròpia difós per una televisió local d'una població de fins a 50.000 habitants- i , 'Leit Nait Shou', de Canal Blau de Vilanova i la Geltrú, i considerat millor programa de televisió d'un municipi de més de 50.000 habitants.

D'altra banda, els premis Innova de tecnologies de la informació han estat per a la pàgina web del Diari de Barcelona de l'Ajuntament de Barcelona, i Maresme Digital TV, de l'Ajuntament de Mataró, en l'apartat de noves tecnologies.

L'Arrel al millor butlletí municipal, premi que està dividit també en dos apartats, ha estat per 'Bétulo', de l'Ajuntament de Badalona i que ha considerat el millor en edició paper, i el Butlletí digital Connecta@ts de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, reconegut com el millor en suport digital.

Com cada any, el jurat dels premis l'han format destacades personalitats del món de la comunicació. Els membres han estat el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius; Sebastià Serrano, director adjunt d''El Periódico'; la cap de l'Àrea d'Estudis i Recerca del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i presidenta de la Societat Catalana de Comunicació, Maria Corominas. El director de Ràdio i Televisió local del Grup Prisa a Catalunya, Josep Maria Martí; la periodista Neus Bonet, directora del programa 'El matí de Catalunya Ràdio'; Francesc Triola, director general de COM Ràdio; Montserrat Armengou, redactora del programa '30 minuts' de Televisió de Catalunya; i la directora de Televisió Espanyola a Catalunya, Montserrat Abbad.

També han integrat el jurat el conseller delegat del Consorci de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona, Xavier Casinos; el degà dels estudis de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Salvador Alsius; el director de La Malla.cat, Dídac Boza; el president de Lavinia i TEC-COM, Antoni Esteve i Marta Continente, directora general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat.

A banda dels premiats, el jurat també ha acordat fer també mencions especials per a l'Eco de Sitges, una capçalera històrica; i a COM Ràdio, pels seus quinze anys de treball en favor de la radiodifusió municipal. També s'ha reconegut la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) i el diari digital La Malla.cat, que compleixen 10 anys d'història.

La voluntat d'aquests premis de Comunicació Local impulsats per la Diputació de Barcelona amb una dotació econòmica global de 100.000 euros és la de 'reconèixer el paper dels professionals' de la comunicació de proximitat de Catalunya.

Premis d'Honor
Tot i que és nascut a Barcelona, Gonçal Mazcuñán (Barceloa, 1948) se sent manresà de cor perquè viu a la capital del Bages des que tenia set anys. Actualment és president executiu del Consell d'Administració d'Edicions Intercomarcals S. A., editora del 'Regió 7'. És membre de l'equip fundador del diari, el 1978, i n'ha estat director durant 24 anys, fins al juny del 2008.

Miquel Codina (Vic, 1936) és president de Premsa d'Osona S. A., empresa editora d''El 9 Nou'. Va ser un dels impulsors de la publicació i el 1988 va ser elegit president del Consell d'Administració de Prosa, càrrec que ocupa des d'aleshores.