La oenegé Proactiva Open Arms rep el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2016

El director de l'entitat, Òscar Camps, ha rebut aquest migdia el guardó per la seva ajuda als refugiats al Mar Egeu

Josep Vives lliura el premi Pere Casaldàliga a Òscar Camps
Josep Vives lliura el premi Pere Casaldàliga a Òscar Camps | Clam
Redacció
01 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:19h
Òscar Camps, director de l'oenegé Proactiva Open Arms, arribat avui mateix a Catalunya procedent de l'illa de Lesbos, ha rebut aquest migdia el Premi Casaldàliga a la Solidaritat 2016 que es lliura anualment en el marc del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles (Clam). El guardó li ha entregat l'advocat i periodista manresà Josep Vives i Portell, expresident del Bàsquet Manresa i actual portaveu del Futbol Club Barcelona.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer; l'alcalde de Balsareny, Albert Neyro; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; i Glòria Casaldàliga, neboda del Pere Casaldàliga i representant de l'Associació Araguaia, entre d'altres autoritats i representants del sector de la cooperació i l'activisme solidari. La gala amb intervencions musicals i teatrals ha estat dirigida per Enric Llort.

Josep Maria Carrillo, president del FICNA, entitat organitzadora del Clam, durant la cerimònia ha assegurat que "Proactiva Open Arms, amb la seva tasca humanitària i solidària ha posat el dit a la nafra, ha plantat una bufetada a totes les institucions públiques que són les que tenen responsabilitat en aquesta tragèdia, la més gran després de la segona guerra mundial". Per a Carrillo "l'actitud d'Òscar Camps i el seu equip ens fa pensar que encara som a temps, que les coses poden canviar i que hi ha possibilitats de fer un món millor".

Per la seva part, Josep Vives ha mostrat la seva satisfacció per poder lliurar aquest premi i ha lloat i ha reflexionat sobre el concepte de solidaritat "que avui té més sentit que mai". Per a l'advocat manresà "hi ha moltes persones, a vegades al mateix replà de casa que viuen al límit" i "Òscar Camps i el seu equip van decidir fer un pas més enllà per ajudar a qui més ho necessitava". Vives ha fet una crida "a cadascú de nosaltres, com ha fet Òscar Camps per fer un esforç personal. La suma de tots els esforços individuals potser no canviaran el món però si en generaran una onada d'esperança".

Òscar Camps: "Vaig decidir aixecar-me del sofà"

Óscar Camps ha reconegut que no li agrada rebre premis, però "tant aquest Premi Casaldàliga com el de Català de l'any en satisfan pel que són reconeixements que atorga la gent o les entitats solidàries".

El director de Proactiva ha dit que un dia "vam decidir aixecar-nos del sofà i actuar amb determinació i desobediència" per ajudar a les persones. Fins avui hem donat suport a 135.000 refugiats, 11.000 dels quals navegaven a la deriva". La nostra actitud "és la despertar la consciència de les institucions i fer veure que "amb poc es pot ajudar a molts". Per a Camps, l'Europa de la llibertat s'enfonsa i aquesta és l'hora de fer".

Pel que a l'actualitat dels refugiats, Camps ha manifestat que "les coses estan canviant i els refugiats comencen a buscar noves rutes per arribar a Europa". E n aquest sentit "tenim la intenció d'establir una nova base a la Mediterrània Central" perquè els refugiats busquen arribar a Itàlia procedents d'Albània a través de les costes de Líbia". Pel que al futur "farem aquesta feina mentre tinguem recursos que depenen de les aportacions de la gent ja que no tenim cap altra ajuda".

Entitat guanyadora

Inicialment, Procativa Open Arms era simplement una empresa de salvament que treballava a les platges de quatre comunitats autònomes. Preocupats del que estava passant al Mar Egeu, fa sis mesos que l'ONG de Badalona va començar a treballar a l'illa grega de Lesbos en el rescat de les precàries embarcacions carregades de famílies que fugen de la guerra i la violència. L'arribada del director de Proactiva, Óscar Camps i un altre company a la zona va ser un autèntic xoc a causa del drama que s'estava vivint i la percepció que el treball de salvament era urgent.

Els seus equips –segons les últimes dades- han ajudat a arribar amb seguretat a la costa més 135.000 persones, de les quals 10.273 navegaven en embarcacions a la deriva, 475 havien caigut a l'aigua i 9.067 havien quedat atrapades en penya-segats.

Gràcies a una campanya de crowdfunding, Proactiva avui pot comptar amb un equip permanent de 14 persones, 3 embarcacions de rescat, 4 motos aquàtiques i equipament professional. Entre els voluntaris i voluntàries hi ha patrons d'embarcació, pilots d'helicòpter, metges especialitzats en emergències, bombers i altres professionals del mitjà.

Malgrat el fred i la mala mar, més de 153.000 persones han arribat a Europa per mar el 2016. Segons l'Organització Internacional per a les Migracions 456 persones han perdut la vida en el trajecte. "Tots ells escapaven de la guerra, la violència i la persecució en països d'origen com Síria, que entra en el seu sisè any de conflicte armat, l'Iraq i l'Afganistan. Van creuar el mar amuntegats en precàries embarcacions i armilles de nul·la flotabilitat majoritàriament, sempre a mercè de les màfies turques", recorda l'ONG.

Proactiva Open Arms, juntament amb altres grups de la societat civil, reclama vies segures d'entrada a Europa per a les persones que intenten arribar a Europa.

El compromís humanitari de Proactiva Open Arms no ha passat desapercebut a la societat catalana, és per això que el Director i cap visible de l'onaegé, Óscar Camps, va ser escollit fa uns dies com a Català de l'Any, una distinció per votació popular que impulsa anualment El Periodico de Catalunya.

13a edició del Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat

El premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat és un reconeixement honorífic a l'entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. És de convocatòria anual i compta amb la col·laboració de l'associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga i des d'aquest any també amb la participació d'entitats representatives del sector de la cooperació i de l'activisme solidari.