Mercè Conesa estrena el Racó Cultural de Sant Salvador de Guardiola

Abans ha estat a Manresa on ha visitat l'Ajuntament i la Cova de Sant Ignasi

Albert Miralda, Mercè Conesa i Pilarín Bayés durant la inauguració
Albert Miralda, Mercè Conesa i Pilarín Bayés durant la inauguració | AjSSG
Redacció
29 d'abril del 2016
Actualitzat a les 20:07h
Bocins de la història local de Sant Salvador de Guardiola amb episodis clau de la història de Catalunya conviuen des d'aquest divendres a la plaça Onze de Setembre, on avui s'hi ha instal·lat el primer Racó Cultural de Catalunya. Es tracta d'un projecte de l'empresa Happyludic que ha dissenyat llibres gegants pensats per omplir d'història i d'històries espais emblemàtics del país. El primer s'ha inaugurat aquest migdia a Sant Salvador de Guardiola amb la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i de la il·lustradora d'aquest projecte, Pilarín Bayés.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha estat l'encarregada de descobrir els quatre llibres gegants que l'ajuntament ha volgut instal·lar en una zona emblemàtica del nucli antic, com és la Plaça 11 de Setembre, "un espai central al qual volem donar contingut, conjugant oci i cultura alhora que posem en valor la nostra història', ha explicat l'alcalde guardiolenc, Albert Miralda.

Les estructures que s'han inaugurat avui mostren episodis de la història de Catalunya als quals s'hi afegiran aviat els continguts d'història local que s'han preparat per al projecte. L'objectiu, segons Albert Miralda, és "completar el cercle i donar la importància necessària que ha de tenir el municipi'. En aquest sentit, l'alcalde ha posat de relleu el fet que "la possibilitat de tenir la història de Catalunya il·lustrada per la Pilarín Bayés posa en valor aquest racó cultural i li dóna un atractiu per a tots els públics'.

Happyludic ha treballat anteriorment amb la il·lustradora Pilarín Bayés en el disseny d'espais de lleure vinculats a la cultura i la tradició popular. El darrer van ser els parcs inspirats en el conte del Patufet, que la Diputació de Barcelona va instal·lar en una quarantena de municipis de les comarques de Barcelona, entre el 2014 i el 2015.

Racons Culturals és un projecte Happyludic que té l'objectiu d'omplir d'història i d'històries espais emblemàtics del país, recollint la tradició i el patrimoni de cada municipi que els aculli. Sant Salvador de Guardiola serà el primer que acollirà els llibres gegants, il·lustrats per Pilarín Bayés, que també ha participat a l'acte.

L'alcalde guardiolenc ha finalitzat la seva intervenció agraint la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, "fet que ens permet assolir dues fites: donar rellevància a la inauguració i de fer, de forma implícita, un agraïment i un reconeixement necessari a una institució que tan suport dóna al món local".

Al seu torn, Mercè Conesa, ha manifestat que la Diputació està al costat de projectes culturals d'aquestes característiques que "en aquest cas ha sorgit a iniciativa d'un municipi però que ens farem nostra i esperem que siguin molts altres els pobles que puguin tenir la mateixa obra". "Heu d'estar orgullosos del vostre poble: és el primer on hi haurà llibres gegants a la vostra disposició. Cuideu-los i vingueu a visitar-los sempre que vulgueu", ha afegit.

Mercè Conesa ha estat rebuda a l'ajuntament de Sant Salvador de Guardiola a les 12 del migida on s'ha trobat amb l'equip de govern i ha signat el Llibre d'Honor de l'ajuntament. Des d'aquest punt, el grup d'autoritats format per alcaldes i representants de diferents municipis del Bages i de l'Anoia a més del diputat d'Esports de la Diputació de Barcelona, Josep Salom, s'han dirigit a peu fins a la Plaça 11 de Setembre on s'ha portat a terme l'acte inaugural del Racó Cultural que ha finalitzat amb una copa de cava.

Abans a Manresa

Abans, Mercè Conesa ha fet una visita institucional a Manresa, durant la qual ha estat acompanyada per l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent. Conesa ha estat rebuda al matí a l'Ajuntament per l'alcalde i per alguns regidors de la corporació municipal. Després d'una breu reunió amb tots ells ha signat en el Llibre d'Honor de la ciutat i ha visitat el Saló de Sessions on es van proclamar les Bases de Manresa.

Més tard, la presidenta de la Diputació s'ha desplaçat fins al Santuari de la Cova per visitar el centre internacional d'Espiritualitat ignasiana de la Cova de Sant Ignasi, on ha estat rebuda pel pare Lluís Magriñà, superior de la Comunitat de jesuïtes a Manresa, el qual ha exercit d'amfitrió durant la visita a les instal·lacions.