El debat sobre les copes menstruals de la CUP es trasllada a Terrassa

L'agrupació local plantejarà al ple municipal la necessitat d'ampliar la informació sobre els mètodes alternatius de sagnat tant en instituts com en els serveis municipals orientats a la dona i als joves

Lluïsa Tarrida
26 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:48h
La CUP Terrassa reivindica més informació sobre la salut sexual de la dona
La CUP Terrassa reivindica més informació sobre la salut sexual de la dona | Lluïsa Tarrida
Aquest dimarts, la CUP ha presentat una proposta de resolució que portarà en el proper ple municipal de Terrassa -aquest dijous- sobre els mètodes alternatius de recollida de sagnat. Aquesta moció ve motivada per l'encès debat generat en els darrers dies a Manresa, on membres d'aquesta formació van plantejar la possibilitat que en el servei d'atenció a la dona s'oferís informació de l'ampli ventall d'opcions més enllà de les tradicionals compreses i els tampons.

"Hem tret les menstruacions de l'àmbit privat i sembla que no ha agradat" ha manifestat Sara Moya, que ha afegit "la sexualitat femenina i la menstruació continuen sent un tabú social, que s'explica per aquesta visió masculinitzada de la salut sexual de la dona". I com exemple posen la "invisibilitat i menysteniment" que té l'endometriosi, "una malaltia que afecta milions de dones i que no s'està fent cap tipus de recerca per curar-la".

Amb aquesta idea, neix una proposta de resolució que pretén anar més enllà "de la visió cientificista de la regla, entenen-la com un cicle complet", afirmen. "No volem imposar cap mètode sinó la necessitat de posar més informació sobre la taula, per tal de tenir igualtat de condicions i possibilitat d'escollir de manera real", ha subratllat la regidora Maria Sirvent.

La moció planteja tres acords:

1) Ofertar dins dels serveis municipals de la dona i dels joves, més tallers en matèria de salut sexual i de mètodes alternatius de recollida de sagnat, posant èmfasi en aquells tipus que són menys perjudicials per a la dona i el medi ambient. Realitzar tallers a les escoles més enllà de la visió cientificista i que es parli de les inquietuds vivencials en el terreny sexual dels adolescents.

2) Els serveis municipal d'atenció a la dona i els joves reparteixin exemplars, de manera gratuïta, de tots els mètodes disponibles (copes menstruals, compreses, tampons, esponges marines, compreses de tela...).

3) Editar un fulletó informatius sobre el cicle menstrual i les seves fases per a estudiants dels instituts i per als serveis d'assessorament de joves (Baumann) i de la dona.