L'Agència de l'Habitatge de Catalunya gestiona el desnonament d'un inquilí seu a Manresa

La PAHC Bages, que ha presentat recurs contra la sentència, denuncia que l'home cobra 470 euros d'una Pirmi i ha de pagar-ne 420 de renda | La plataforma ha fet una roda de premsa des del vestíbul de l'Ajuntament per mostrar dos casos més de famílies amb uns ingressos inferiors als 500 euros amb ordres de llançament

Membres de la PAHC Bages entren en el vestíbul de l'Ajuntament per fer la roda de premsa
Membres de la PAHC Bages entren en el vestíbul de l'Ajuntament per fer la roda de premsa | Pere Fontanals
26 d'abril del 2016
Actualitzat el 27 d'abril a la 13:52h
Incasol i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, "teòricament, els organismes que han d'aplicar les lleis de protecció al dret de l'habitatge", van denunciar un inquilí seu que viu al barri de Cal Gravat de Manresa, i van aconseguir que el jutjat de la ciutat sentenciés en contra seu i n'ordenés el desallotjament per aquest dimecres, 27 d'abril. Aquest és un dels tres casos que ha denunciat la PAHC Bages durant la roda de premsa que ha realitzat al vestíbul de l'Ajuntament aquest dimarts al matí.

Una trentena de membres de la plataforma s'han desplaçat al consistori amb pancartes, taules i cadires, i després de fer fresa amb els habituals càntics de reivindicació, han explicat per als mitjans de comunicació el cas de tres famílies de Manresa que, malgrat tenir reconeguda l'"exclusió residencial" per part de l'Ajuntament, es troben amb greus problemes per continuar vivint a casa seva.

El primer dels casos que han mostrat és el d'aquest home que viu en un habitatge propietat de l'Incasol - Agència de l'habitatge de Catalunya a Cal Gravat, i que ha hagut de veure com el jutjats dictava una ordre de desnonament que, finalment, ha estat recorreguda i aturada per la PAHC, però que s'havia d'executar aquest dimecres. A més, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya li reclama més de 23.000 euros en concepte de lloguers endarrerits i interessos de demora. Segons ha explicat la PAHC, aquest home porta més de 5 anys parat i hauria d'assumir un lloguer de més de 420 euros tot i cobrar una Pirmi de 470 euros. Durant els 4 anys que fa que no pot pagar el lloguer, l'home ha anat fent petits pagaments que, en cap cas, no han cobert l'import del deute.

El segon cas és el d'una parella que cobra 423 euros mensuals i que viuen en un infrahabitatge amb humitats i fongs que el propietari no repara, i que els ha provocat malalties pulmonars. Aquesta parella ja té una sentència de desallotjament en contra, i es trobava pendent dels informes tècnics municipals. Davant la greu situació de manca de salubritat a l'habitatge i la situació de llançament imminent, la PAHC ha decidit reallotjar aquesta família en un pis del Bloc ocupat 4, al carrer Sobrerroca, tot advertint que només els queden dos habitatges buits i això els obligarà a "alliberar nous espais".

L'últim cas denunciat per la PAHC és el d'una família amb quatre membres que cobra 470 euros al mes en total i que fa 1 any que no poden pagar el lloguer del pis on viuen. Han estat denunciats pel propietari, i fins en tres ocasions s'ha aturat el seu desallotjament. La PAHC denuncia que l'única solució de l'Ajuntament de Manresa ha estat oferir-los un pis a través de Forum, amb un lloguer mensual de 270 euros, només 10 euros menys que el seu lloguer actual.

La PAHC ha aprofitat la roda de premsa per denunciar que a Manresa continuen existint desnonaments, i que, com en el primer cas, els executen les agències públiques que haurien de fer prevaldre l'aplicació de la legalitat vigent pel què fa a la protecció habitacional i aplicació de lloguer social. Així mateix, culpen l'Ajuntament de Manresa per la seva permissivitat i parsimònia a l'hora de fer front a situacions d'emergència habitacional. Finalment, s'exclamen com els òrgans que depenen de l'administració són els primers en saltar-se la llei en matèria d'habitatge, especialment la 24/2015, coneguda popularment com la ILP Habitatge.

La PAHC Bages fa les reunions d'acollida els dissabtes a les 10 del matí i les assemblees els diumenges a les 5 de la tarda, totes dues a l'Ateneu la Sèquia, al carrer Amigant.