Els malastruc no triomfen i Sant Jordi omple el centre de Manresa

En una diada de cap de setmana, Víctor Amela i Sergi Pàmies triomfen a Catalunya, i Genís Sinca i Llorenç Capdevila, entre altres escriptors locals també han tingut el seu protagonisme

Aspecte del Passeig al voltant del migdia aquesta Diada de Sant Jordi
Aspecte del Passeig al voltant del migdia aquesta Diada de Sant Jordi | Aina Font Torra
23 d'abril del 2016
Actualitzat el 25 d'abril a la 13:15h
Ni la pluja, escassa i espaiada, ni la coincidència de la diada en cap de setmana, no han estat suficients mals auguris per a què els temors de viure un Sant Jordi més fluix que els anteriors, laborals i eixuts, s'acomplís. Els carrers del centre de Manresa han viscut un matí dens, un migdia decent i una tarda que s'ha pogut ben aprofitar tot i alguna gota de pluja que queia de tant en tant. Tot plegat, a més a més, activat amb la primera diada de l'Antic que ha omplert places xiques i carrers del Centre Històric amb actuacions, parades i cultura. En aquest sentit, només el Mercat de Joves Dissenyadors de la plaça del Carme ha plegat veles abans d'hora per evitar la possible pluja. També l'espai per a canalla al Pati del Casino ha registrat ple a totes hores, en una proposta del col·lectiu Una altra educació és possible totalment consolidada.

Dissabte ha estalviat desfilades inacabables a mode de processionària de nenes i nens d'escoles que serveix poc més que per fer l'excursió i, amb sort en una edat tan tendra, que algun alumne de casualitat trobi atractiva la lectura. Això, enguany no ha passat. Però sí que la mitja festivitat ha permès suplir els nens, i els manresans que han baixat a Barcelona, amb veïns de la comarca que altres anys no es poden desplaçar a la capital del Bages.

Quant a roses, l'efecte oficina tancada sí que ha comportat un important descens en les vendes, que a nivell de Catalunya s'ha xifrat en el 15% menys que l'any passat: 5,5 milions de roses.

Venda de llibres

La primera novel·la en català de Víctor Amela, La filla del capità Groc (Planeta), ha estat el llibre més venut per Sant Jordi de ficció en aquesta llengua. Tot això ho faig perquè tinc molta por (Proa) d'Empar Moliner és llibre que el segueix en el rànquing facilitat pel Gremi de Llibreters de Catalunya, en un podi que completa La noia del tren (La Campana) de Paula Hawkins. Confessions d'un culer defectuós (Empúries) de Sergi Pàmies és el més comprat de no ficció en català, seguit d'Educar millor (Arcadia) de Carles Capdevila i La màgia de l'ordre (Ara Llibres) de Marie Kondo. Pel que fa a autors locals, Genís Sinca, amb el seu Malparits! i Llorenç Capdevila amb Pacte de silenci han estat els més demanats, però les comarques centrals han presentat més títols que mai amb obres de Mar Pavón, Josep Fàbrega, Beatrice Nyffeneger, Josep Maria Aloy, Anna Montesinos, Pep Molist, Joan Valls, Maria Navarrete, Montse Torrents, Agustí Franch, Jeroni Muñoz, Jordi Agut, Imma Llonch, Manel Fontdevila, Josep Montoya i Pol Huguet, Jordi Piñero, Ferran Pujol o Carles Morell.

En castellà, La chica del tren s'imposa en primera posició en ficció, seguida d'Historia de un canalla (Plaza&Janés) de Julia Navarro i Los besos en el pan (Tusquets) d'Almudena Grandes. La magia del orden (Aguilar), X (Espasa Libros) de Risto Mejide i AuronPlay, el libro (Mr. Ediciones) han estat els més populars de no ficció en castellà.

Quant als llibres infantils i juvenils en català, destaca Sant Jordi i el drac (La Galera) d'Anna Canyelles, seguit d'El monstre de colors (Editorial Flamboyant) d'Anna Llenas Serra i Sant Jordi de les Galàxies (Combel) de Jaume Copons.

En castellà, la primera posició ha estat per Wigetta y el antídoto secreto (Ediciones Temas de Hoy) de Vegetta777/Willyrex, seguit de ¡Cachorros al rescate! (Ediciones Beascoa) de Nickelodeon i Wigetta y el báculo dorado (Ediciones Temas de Hoy) de Vegetta777/Willyrex.