Els vigilants del pàrquing de l'hospital denunciaven cotxes del carrer amb el consentiment de l'Ajuntament

Ho van estar fent mitjançant denúncies voluntàries durant poc més d'un mes, fins que des del consistori i la Policia Local es va aturar quan van veure que se'ls escapava de les mans

Vista general del carrer Sant Llàtzer, entre hospital i habitatges
Vista general del carrer Sant Llàtzer, entre hospital i habitatges | Pere Fontanals
22 d'abril del 2016
Actualitzat el 25 d'abril a les 19:41h
Treballadors encarregats de la vigilància del pàrquing de l'hospital de Sant Joan de Déu* van estar durant més d'un mes realitzant tasques pròpies de la Policia Local pel que fa a trànsit i estacionament als quatre barris dels voltants de l'equipament sanitari -Sagrada Família, Escodines, Balconada i Cal Gravat- i realitzant denúncies voluntàries als vehicles mal estacionats amb el consentiment, o si més no, coneixement, del govern i la Policia Local de Manresa.

Segons veïns de la zona, el que inicialment eren sortides ocasionals dels vigilants per denunciar vehicles mal estacionats es va convertir, amb el pas dels dies, en la sortida d'un vigilant durant tot el seu torn tant pel matí com per la tarda, fins al punt que se'ls va veure multant pares i mares a la sortida dels alumnes de l'escola Oms i de Prat, o a la Balconada, o fins i tot a Cal Gravat.

La figura de la denúncia voluntària és un dret que té qualsevol persona sense principi de veracitat -que sí que tenen els agents policials- que li permet denunciar qualsevol vehicle que consideri que comet una infracció. Per fer la denúncia, a banda d'un element de prova, que normalment és una fotografia, el denunciant ha de facilitar les seves dades. En aquest cas, però, segons ha pogut saber NacióManresa, els vigilants feien les denúncies telemàticament usant una única identificació protocolitzada per a tots ells. O sigui, com si fos una identificació d'empresa i no personal.

L'arribada de denúncies a la comissaria de la Florinda va arribar a ser tant gran -a ritmes de més de 10 diàries- i la seva tipologia tan arbitrària, que es va decidir no admetre més denúncies voluntàries per part dels vigilants, no sense que això generés mala maror entre els responsables polítics i els responsables policials de la ciutat.

En conversa amb el diari, la regidora de Seguretat i Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez, ha admès que durant un temps va haver-hi un increment de denúncies voluntàries que arribaven "d'una àmplia zona" a l'entorn de l'hospital, però no ha volgut adjudicar-li l'autoria als vigilants de Sant Joan de Déu. La resta de detalls tampoc no els ha admès.

(*) El text s'ha concretat respecte de la primera versió