En resposta a les necessitats formatives del sector metal·lúrgic al Bages

Representants d'empreses i centres de formació sumen esforços per millorar l'ocupació i la qualificació de les persones que han de treballar en aquest sector

Redacció
21 d'abril del 2016
Actualitzat a les 12:53h
L'Ajuntament de Manresa va celebrar dilluns passat una taula rodona de treball al Palau Firal amb representants de les empreses Ausa, Oliva Torras, Grup Tecnoquark, Inoxdesgners, i representants dels centres de formació Pràctica i fundació Lacetània, tècnics municipals, Patronal metal·lúrgia i Pimec Catalunya Central per parlar de formació en el m arc del projecte Ocupació al Bages.
 

La trobada neix del fet que, en aquests moments, hi ha gran demanda de professionals del metall, i això fa que pràcticament el 100% dels joves que estudien Grau Mig de Manteniment electromecànic o Grau Superior de Mecatrònica industrial s'insereixen al mercat laboral en acabar la formació. També que hi ha una  bona part de les ofertes del sector que no es poden cobrir per falta de mà d'obra qualificada i que un nombre considerable de persones es poden inserir amb una mica d'experiència en el sector i amb els coneixements tècnics adequats.

Definir les prioritats a curt i mig termini de les empreses

La reunió del passat va servir per tractar les necessitats formatives que tenen les empreses del sector i fer una valoració del grau d'adequació de les propostes formatives realitzades fins el moment en el marc del projecte, valorar les possibilitats formatives que ofereix el metall, definir prioritats en funció de les necessitats manifestades a curt i mig termini per les empreses del sector, a part d'enfortir els vincles de col·laboració entre els centres que gestionen l'oferta formativa i les empreses del sector en les àrees de  disseny continguts de formació, les pràctiques i la formació en empresa.

La reunió pretenia fomentar la col·laboració público-privada consensuant les prioritats a l'hora de dissenyar la formació per a la segona convocatòria del projecte d'indústria on Diputació de Barcelona podria tornar a injectar uns 100.000 euros  per realitzar actuacions de formació per persones aturades que vulguin treballar i especialitzar-se en aquest sector.

La taula rodona de formació permet obrir noves vies per millorar el contacte entre centres de formació -empresa, ampliant les possibilitats de col·laboració i cooperació  en matèria de formació ocupacional i s'ha emfatitzat en els problemes de les empreses que acullen persones en pràctiques i la pèrdua del oficis tal i com els coneixíem, i posar sobre la taula problemes sobre l'actual oferta formativa i les limitacions en matèria d'infraestructures i equipaments.

Programa Ocupació al Bages Industrial

El programa Ocupació al Bages Industrial finançat per la Diputació de Barcelona va engegar el setembre de 2015 amb molta força i entusiasme per part de tots els agents que formen part. L'acollida per part de les empreses ha anat evolucionant i intensificant-se progressivament i, en general, hi ha una aposta per treballar i col·laborar amb centres de formació i amb els tècnics de l'administració pública implicats, facilitant consens i posant a l'abast els recursos que estan possibilitant que les accions que es planifiquen es puguin assolir.

Durant l'any 2015 i fins ara s'estan duent a terme diversos cursos per millorar la situació de l'ocupació en el sector indústria a la comarca incidint en la millora de la qualificació de les persones participants. Amb gairebé 1600 hores de formació tècnica en els àmbits de control numèric, verificació tridimensional, interpretació de plànols, disseny Cad, organització industrial i comerç internacional, per a més de 120 persones aturades.

A banda d'això s'està realitzant un anàlisi del sector a la comarca elaborat en el marc del projecte i coordinat pel Centre d'Iniciatives per l'Ocupació, on els resultats parcials posen de manifest necessitats en formació tècnica assenyalades per moltes empreses: manca de personal qualificat per treballar con a torner, fresador, premses, tractament de xapa, mecanitzat, interpretació de plànols, soldadura i programació en control numèric.

També s'està treballant a nivell sectorial per impulsar diverses accions que beneficiïn i millorin l'activitat empresarial i econòmica del sector metal·lo mecànic en la comarca del Bages. En aquest sentit, s'incideix en la qualificació i en la formació especialitzada i de qualitat, però també es busca definir altres tipus de competències transversals necessàries dels propis treballadors del sector. Paral·lelament s'estan desenvolupant altres accions adreçades a detectar i donar solucions a altres mancances manifestades: davant la dificultat per trobar mà d'obra qualificada s'ha creat una borsa de treball específica del sector; constatada la manca d'informació en l'àmbit d'internacionalització, s'ofereix la possibilitat de participar en un estudi per iniciar un procés d'internacionalització.