L'Antic escalfa motors per oferir un Sant Jordi farcit de propostes amb continuïtat

L'associació pretén retornar la vida al barri antic a través d'activitats que contemplen la restauració, l'esport, el comerç i l'art

Quatre de les impulsores de l'Antic acompanyades de membres de les associacions de veïns i comerciants del barri antic, i de la tinent d'alcalde, Mireia Estefanell
Quatre de les impulsores de l'Antic acompanyades de membres de les associacions de veïns i comerciants del barri antic, i de la tinent d'alcalde, Mireia Estefanell | AFT
19 d'abril del 2016
Actualitzat el 24 d'abril a les 10:20h
"Si no ets del barri antic i no t'hi mous, no t'imagines la vida que hi ha". Això és el que manifesta Alba Martínez, una de les impulsores de L'Antic que fa quatre mesos que amb la seva parella va establir el seu negoci al carrer Sant Miquel. I és precisament aquesta vida i aquestes ganes de fer coses innovadores al nucli històric de la capital del Bages el que va fer que la parella, juntament amb Sònia Sanz, Anna Solsona, Vicky Garcia i Sandra Piedra, es plantegés crear un moviment per donar més vida a un barri que sembla que molts manresans tenen oblidat i, sovint, estigmatitzat.

Així és com va néixer L'Antic, un moviment que si bé va ser impulsat per aquestes sis persones, compta amb el suport i la col·laboració de comerciants, restauradors, veïns i voluntaris per aconseguir que "aquesta àrea tan emblemàtica de la ciutat es dinamitzi amb l'objectiu que tan els manresans com la gent de fora se senti orgullosa d'aquesta part del municipi", declara Sònia Sanz, que també ha arribat nova al barri i que d'aquí poc obrirà la seva pròpia botiga de decoració i complements al carrer Urgell. 

De fet, es tracta d'una associació oberta a tothom que en vulgui formar part –"no necessàriament ha de ser gent del barri", exposen– en la qual no es paga cap quota. És per això que fa de mal dir quantes persones hi ha actualment, perquè tal com manifesten les impulsores del projecte: "la gent participa fins on vol i fins on pot amb el que sap fer". El que sí que han obert és un grup de Facebook privat on informen de les reunions que es van fent i en el qual, de moment, hi ha 60 persones.

Amb l'objectiu de "fer que la gent tingui ganes de venir al barri a comprar, a passejar, a menjar, a viure-hi o a muntar-hi un negoci", explica Vicky Garcia, propietària de la Vermuteria Santa Rita, les propostes del moviment es divideixen en quatre àmbits: Tasta L'Antic, que engloba el món de la restauració; Mou L'Antic, que contempla la vessant esportiva; Compra L'Antic, que inclou el comerç, i L'Antic Artístic, que pretén embellir al barri a través de diverses accions, una de les quals és la que anomenen "Apadrina un aparador". En aquesta es pretén que cada negoci que hi ha obert al barri arregli un aparador d'algun dels comerços que estan tancats, tot posant-hi el telèfon del propietari: "volem que la gent s'interessi en el lloguer d'espais que fins ara han estat morts", expressen les fundadores de L'Antic. A banda d'aquesta acció també hi ha la proposta de pintar les façanes d'alguns dels edificis més malmesos de la zona, i la de millorar l'enllumenat dels carrers. 

La proposta de la creació d'aquest nou moviment ha estat rebuda amb els braços oberts tan per part de l'Ajuntament de la ciutat, com per l'Associació de Veïns del barri i l'Associació de comerciants del nucli antic, que han assegurat que aquesta nova iniciativa és una alenada d'aire fresc i "va pel bon camí per ajudar a trencar amb l'estigma que té el barri". 

El tret de sortida, per Sant Jordi

Quin  dia més adient que la Diada per excel·lència de Catalunya per donar el tret de sortida a L'Antic? I és que, a banda de caure en dissabte, és una jornada on hi ha molt moviment pels carrers i, tal com expressa Anna Solsona, propietària de l'Espai Rubiralta, "serà més fàcil que la gent ens conegui". 

Així doncs, per Sant Jordi el nucli històric de la ciutat es vestirà de gala i oferirà activitats des de les onze del matí i fins les deu del vespre, que contemplaran des de música en directe, un mercat de joves dissenyadors, un concurs de tapes, exposicions d'art, recitals de poesia, i, fins i tot, un taller de patchwork. Tot, amanit amb diverses tapes i begudes que oferiran un total de 18 establiments gastronòmics, i que tindran un preu de 2 euros.   

Un dels objectius d'aquesta primera acció i que també es vol seguir potenciant amb la resta que es duguin a terme és la de donar vida a les places petites del barri, com la Plaça Valldaura, la Plaça Clavé, la Plaça Sant Ignasi Malalt o la Plaça del Carme.
 

Programa d'activitats