L’Ajuntament obre la línia de subvencions als establiments comercials del Nucli Antic

També inclou les subvencions a les associacions de comerciants de la ciutat. L’objectiu és promoure la competitivitat dels establiments i la dinamització comercial de la ciutat.

Redacció
19 de maig del 2009

L’Ajuntament de Manresa ha aprovat les bases reguladores de dues convocatòries d’ajuts per al comerç per a aquest 2009. Per una banda, la de suport als establiments comercials del Nucli Antic i, per l’altra, la convocatòria per a activitats i serveis de les associacions de comerciants. En total, s’hi destinaran 45.000 euros.

Suport als establiments comercials del Nucli Antic
L’objectiu de la iniciativa és promoure la modernització i millora de la competitivitat dels establiments comercials del Nucli Antic, i també l’impuls de l’associacionisme i la cooperació entre les empreses comercials. S'atorgaran subvencions per un import total conjunt màxim de 30.000 euros.

Més en concret, l’objectiu d’aquest programa és l’adequació, millora i modernització dels establiments comercials del Nucli Antic amb la finalitat de reforçar la seva competitivitat individual i, alhora, impulsar comercialment el seu entorn territorial. S’incentivarà preferentment la reforma d’establiments donant prioritat a aquells àmbits que hagin tingut actuacions de renovació urbana. També pot ser objecte de subvenció l’obertura de noves activitats.

El termini de presentació de sol•licituds finalitzarà el pròxim 30 de juny. Tota la informació i els models de documentació que siguin necessaris es poden obtenir al Servei de Desenvolupament de l’Ajuntament (Plaça Major 1, 4a planta; telf 938782325) o mitjançant la pàgina web municipal (www.ajmanresa.cat).
   
Podran ser beneficiaris dels ajuts aquelles petites i mitjanes empreses comercials detallistes i de serveis amb establiment de venda al detall a peu de carrer, dins del Nucli Antic, que al llarg del 2009 portin a terme inversions de millora de l'establiment o inversions per obertura de nous establiments. L’import dels ajuts podrà ser del 25% de la inversió acreditada, fins a un màxim de 3.000 euros de subvenció per establiment.

Novetats en relació amb la convocatòria de l’any passat
  • S’incrementa el percentatge de la subvenció: l'any passat se subvencionava el 20% de la inversió i, aquest any, el 25%.
  • Aquest any es dóna prioritat als projectes de reforma per davant dels de nova obertura.
  • S'ha ampliat l'àmbit territorial de les ajudes. Així, a més de l’àmbit tradicional del Nucli Antic (Barri Antic, Escodines i Remei), la convocatòria inclou també els comerços de les dues voreres de la Muralla de Sant Francesc i Sant Domènec, i els de l’entrada del carrer del Cós, amb motiu de les obres que s’està portant a terme a la zona.
  • En aquesta convocatòria es pot sol•licitar sobre projecte, abans només sobre inversió ja executada. Per aquest motiu, el termini de sol•licitud s’escurça (abans era el 31 d’octubre i ara és el 30 de juny).
  • En aquesta convocatòria es requereix un import mínim d'inversió, abans no.
  • És requisit imprescindible que l’establiment pertanyi a un gremi o associació. Abans es valorava positivament, però no era obligatori.
  • Alguns criteris de valoració dels projectes han variat. Per exemple, tenen més punts els establiments que han tingut obres al carrer, entre altres aspectes.
Ajudes per a activitats i serveis de les associacions de comerciants
Paral•lelament, l’Ajuntament de Manresa ha aprovat la convocatòria d’ajuts per a activitats i serveis de les associacions de comerciants. L’objecte d’aquest programa és fomentar la cooperació entre les empreses comercials que comparteixen un mateix àmbit territorial (carrer o barri) amb la finalitat d’impulsar la gestió i inversions col•lectives, la participació en l’àmbit associatiu, per la millora i dinamització de la seva àrea. S'atorgaran subvencions per un import total conjunt màxim de 15.000 euros. En aquest cas, l’àmbit és de tota la ciutat.

Poden ser beneficiaris d’aquests ajuts:
  • Associacions de comerciants de carrer o barri, legalment constituïdes i que incloguin una representació significativa d’establiments dins del seu àmbit. També, associacions d’àmbit municipal quan actuïn en representació d’un col•lectiu d’establiments d’un carrer, si aquests no estan constituïts com entitat pròpia. En qualsevol cas, les associacions hauran d’estar domiciliades en el municipi i haver-se inscrit en el Registre Municipal d’Entitats.
  • Agrupacions d’associacions creades expressament per les associacions de comerciants amb l’objecte de gestionar un projecte conjunt de caràcter territorial.
Conceptes subvencionables:
  • Despeses salarials del personal empleat en tasques de gerència, gestió o administració de l’entitat, a jornada parcial o completa.
  • Accions de formació adreçades als associats en aspectes de millora comercial i gestió del negoci.
  • Serveis TIC de l’entitat i adreçats als establiments associats.
  • Despeses d’organització d’actes d’animació comercial i altres activitats destinades a l’atracció de públic a la zona comercial, com actuacions lúdiques, adornaments de carrers, entreteniment dels infants, etc.
  • Serveis a clients com repartiment a domicili, sistemes de fidelització, etc.
  • Despeses de comunicació i promoció de l’oferta comercial i els serveis que presta l’entitat.
El cost de la subvenció no passarà el 50% del cost total de l’activitat subvencionada.