Bages Terra de Vins segueix captant adeptes per potenciar l'enoturisme

L'empresa de recent creació va donar a conèixer a diversos restaurants i allotjaments de la comarca les tines de la Vall del Flequer

Imatge de la sortida que es va dur a terme aquest dilluns amb allotjaments i restauradors de la comarca
Imatge de la sortida que es va dur a terme aquest dilluns amb allotjaments i restauradors de la comarca | AFT
12 d'abril del 2016
Actualitzat el 13 d'abril a les 11:23h
Que aixequi la mà qui hagi sentit mai a parlar de les Tines del Bleda. No? No us sonen? I les Tines del Tosques? Tampoc? Potser hi ha més sort amb les Tines de l'Escudelleta? Vaja. Sí que estem verds. De fet, no és estrany que molts de vosaltres no les conegueu. I és que totes elles, fins fa ben poc, eren ben desconegudes fins i tot pels més amants de la cultura vinícola. El que sí que és cert és que aquestes construccions de pedra utilitzades en el passat per produir vi, així com també les barraques de vinya, estan ben presents a la comarca del Bages, on se'n comptabilitzen unes 4000. Però realment se'ls dóna el valor que tenen?
 
Aquesta pregunta se la van fer els manresans Francesc Brunet i el Ricard Vilalta, creadors de l'empresa Bages Terra de Vins que va començar a funcionar el març de l'any passat. "Ara farà dos anys el Francesc em va explicar que estava duent a terme una recerca de les tines que hi havia al Bages i em va fer adonar que moltes d'aquestes estaven amagades al bosc i oblidades per a la majoria de gent. Va ser en aquell moment on, tan ell com jo, vam veure com de desconnectat estava aquest patrimoni històric dels cellers de la comarca, dels restaurants i de l'activitat turística que s'hi podia generar al voltant", explica Ricard Vilalta. "Nosaltres vam néixer amb l'objectiu de potenciar el Bages enoturísticament", continua Francesc Brunet, que exposa que aquest tipus de turisme enfocat a les zones de producció vinícola "té molta importància a la comarca": "tenim una identitat pròpia i única, i una història a darrere espectacular. El Bages va ser, fins a finals del segle XIX, la principal productora de vi a Catalunya. També tenim sis-centes hectàrees de vinya plantades, però sembla que aquest patrimoni encara està per descobrir", argumenta.
 
I així és com va néixer el portal Bages Terra de Vins, que actualment compta amb el suport de 10 cellers de la comarca i amb el dels membres de la D.O. Pla de Bages, així com també amb el de nombrosos restaurants i allotjaments. Es tracta d'un lloc web on s'ofereixen experiències turístiques lligades al món del vi, on s'hi troba, per exemple, una visita guiada per Cardona i el seu castell, amb un dinar amb vins de la D.O. Pla de Bages; una visita a Mura i al Molí del Mig amb un dinar a Cal Carter amb vins de la comarca; una visita amb cavall al celler de l'Oller del Mas, o una excursió per conèixer l'entorn de Sant Benet i les Tines del Llobregat, entre moltes altres propostes. "El vi és l'excusa per conèixer l'entorn del Bages", exposa Brunet.
 
"Nosaltres ens vam atrevir no només a proporcionar un portal amb informació, sinó que ens vam embrancar a crear una central de reserves, localitzant totes les activitats que es duen a terme a la comarca per fer-ne paquets", explica Vilalta, que concreta que "nosaltres som comissionistes de les activitats que oferim".
 
Visita a les Tines de la Vall del Flequer, una activitat pròpia

La recerca de les tines i les barraques de vinya del Bages va ser el que va unir els dos emprenedors creadors de Bages Terra de Vins. És per això que de moment, l'única activitat de "producció pròpia" que ofereixen és la d'una visita a les Tines de la Vall del Flequer, situades dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, amb un posterior tast de vins dels cellers de la D.O. Pla de Bages, o un dinar en algun dels restaurants que tenen associats.
 
Amb l'objectiu que els restaurants i els allotjaments de la comarca coneguessin la ruta en qüestió, aquest passat dilluns, el Ricard i el Francesc els van citar a les deu del matí a l'aparcament de les Tines de la Vall del Flequer per guiar-los per un itinerari circular de 6 quilòmetres on van poder veure les Tines del Bleda, les Tines del Tosques i les Tines de l'Escudelleta. "El nostre objectiu era que coneguessin aquest patrimoni que nosaltres creiem que té tan valor turístic perquè en fossin prescriptors i valoressin ells mateixos el seu potencial", subratlla Vilalta.
 
Hi van prendre part el restaurant Urbisol de Calders; el restaurant Mas de la Sala de Sallent (l'antic Hostal del Camp), el càmping Cal Paradís d'El Pont de Vilomara, el restaurant Can Ladis de Sant Fruitós, el restaurant l'Ermitanet de Manresa, l'hotel Grimon de Cardona i l'hotel La Garriga de Castelladral. També hi van ser presents Joan Francesc Baltiérrez, ex secretari de la D.O. Pla de Bages, i Eva Farré, actual secretària de l'entitat.
 
"La nostra intenció venint a fer aquesta excursió és la de descobrir el territori", van expressar Joan Sala i Gemma Solà, del restaurant Mas de la Sala: "si entre tots anem coneixent el que tenim ho podrem transmetre als nostres clients, i això és un valor afegit. De fet, no deixem de ser els principals ambaixadors turístics del territori", van comentar. Una afirmació que també va subscriure el propietari de l'hotel La Garriga de Castelladral, que va dir que "si no coneixem el que tenim no podem aconsellar els nostres clients".
 
"Encara no hem tingut temps d'anar a veure tots els allotjaments de la comarca ni de parlar amb tots els restaurants, però sí que és cert que a Bages Terra de Vins no hi té cabuda tota la restauració", exposa Brunet, que afegeix que "ens basem amb el producte de proximitat i amb una carta de vins amb referències a la D.O. Pla de Bages". És per aquest motiu que no dubta a afirmar que "el nostre target turístic és d'una franja d'edat concreta, perquè quan tu vols promocionar certa qualitat, treballes amb els millors restaurants, i això suposa partir d'uns preus més elevats". Tot i així, comenta que hi ha paquets molt assequibles econòmicament i aptes per a tots els públics.