El crematori de Sant Fruitós no desperta entusiasme entre les funeràries de Manresa

Mémora-Fontal gairebé descarta participar en el concurs, mentre que Áltima-Fontanova i Funerària del Bages volen estudiar-ne les clàusules per decidir-se

Funerària Fontal, en primer pla, i Funerària Fontanova, al fons del carrer
Funerària Fontal, en primer pla, i Funerària Fontanova, al fons del carrer | Estefania Escolà
11 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:33h
L'aprovació de les bases per al concurs per optar a l'explotació del servei de cementiri i del crematori-tanatori de Sant Fruitós de Bages que es va aprovar a finals de març en un mogut i precipitat ple extraordinari de l'Ajuntament, no ha despertat un gran entusiasme entre els responsables de les tres funeràries històriques de Manresa. Només Eternam, que actualment no opera a la comarca, ha expressat la seva voluntat a optar a la construcció i gestió de l'equipament funerari.

Mémora-Fontal descarta gairebé segur participar en el concurs per a la concessió del crematori-tanatori, mentre que els responsables d'Àltima-Fontanova i Funerària del Bages volen estudiar les bases que va aprovar l'Ajuntament de Sant Fruitós per decidir-se, tot i que, malgrat que gairebé han passat dues setmanes, encara no han contactat amb el consistori per conèixer-les.

La forta inversió que suposa la construcció d'un crematori-tanatori -sobre el milió d'euros- i el fet que a Sant Fruitós es produeixin "només" uns 45 decessos l'any, fa que les funeràries no tinguin clara la possibilitat d'optar al concurs. Sobre el crematori, que seria l'únic a la Catalunya Central, valoren que podran oferir el servei igualment, de la mateixa manera que ho fan ara amb Collserola i altres crematoris del país. A més a més valoren que si en el futur s'acabés establint una instal·lació d'aquest tipus a Manresa, la de Sant Fruitós perdria el sentit que pugui tenir ara.

Un ple extreordinari mogut

El passat 29 de març es va celebrar un ple extraordinari de l'Ajuntament de Sant Fruitós per aprovar les clàusules de les concessions de la gestió del cementiri i la construcció i explotació del crematori-tanatori, que són indissolubles. L'oposició, CDC i ERC, van retreure a l'alcalde Joan Carles Batanés que pretengués aprovar una concessió que ha de ser per 45 anys "de pressa i corrents". Els tècnics municipals van haver de preparar els informes en només 2 dies hàbils -eren 4 però amb un cap de setmana entremig- quan el temps necessari per redactar un document d'aquest tipus és de, com a mínim, 10 dies, segons el propi funcionariat de l'Ajuntament. Aquesta pressa va tensar el debat del ple, sobretot quan la presidenta del grup municipal d'ERC, Àdria Mazcuñan, va preguntar quin era el motiu d'haver d'anar de pressa i corrents, i l'alcalde va interpretar que la republicana "insinuava alguna cosa".