El Consell Comarcal del Bages tomba per unanimitat la benzinera, hotel i fast-food al Parc de l'Agulla

Tots els grups amb representació comarcal, inclòs el PSC que governa a Sant Fruitós, donen suport a l'informe tècnic que no troba adequat el complex del Portal de l'Agulla | Joan Carles Batanés es queda sol defensant l'estudi del projecte

Pere Fontanals
07 d'abril del 2016
Actualitzat el 08 d'abril a les 11:04h
Imatge d'arxiu d'un ple del Consell Comarcal del Bages
Imatge d'arxiu d'un ple del Consell Comarcal del Bages | CCBages
El ple del Consell Comarcal va votar per unanimitat el passat dilluns contra el projecte del Portal de l'Agulla que havia pres en consideració el govern de Sant Fruitós de Bages encapçalat per Joan Carles Batanés. D'aquesta manera, l'alcalde es queda sol en la defensa de prendre en consideració la instal·lació d'un complex just a la porta del Parc de l'Agulla que inclouria, tal i com recull el projecte, una benzinera de 600m2, un supermercat tipus benzinera, també de 600m2, un restaurant de menjar ràpid, tipus McDonald's o Burger King, i un hotel de 3 o 4 estrelles, tipus Novartis.

Aquesta oposició frontal arriba després que els ajuntaments propers a Sant Fruitós, Manresa, Sant Joan i Santpedor, també s'hi hagin posat en contra, i tots els partits polítics hagin fet el mateix. Precisament, en el ple del Consell Comarcal del Bages, també tots els consellers del PSC, que governa a Sant Fruitós amb el Gent fent Poble de Batanés, van votar a favor del dictamen que s'oposava al Portal de l'Agulla.

La negativa de l'informe tècnic que s'ha elaborat des de la institució comarcal es basa en tres pilars: sobre el valor estratègic i la protecció especial dels terrenys; sobre l'interès públic i l'encaix en el model territorial, i sobre la mobilitat.

Sobre el valor estratègic, l'informa considera que "la proposta del promotor no es considera compatible amb la protecció especial que el Pla Territorial Parcial de les Comarques Centrals atorga als terrenys". "Les edificacions proposades", continua l'informe, "suposarien una artificialització del territori que no aportaria cap valor afegit a l'entorn". A més a més, l'informe retreu a la propietat que la pèrdua d'ús agrícola del terreny respon "al poc interès de la propietat per donar-li aquest ús", atesa "la presència de finques veïnes conreades".

Sobre l'interès públic l'informe considera que la iniciativa respon "a l'oportunitat de negoci derivada de la ubicació dels terrenys" i no pas a l'interès públic per dotar de serveis als usuaris del Parc de l'Agulla, vista "la tipologia d'activitats que es preveu implantar". En qualsevol cas, l'informe insisteix en que el tipus d'instal·lacions proposades "no són adequades per l'entorn del Parc de l'Agulla, essent incompatibles amb uns objectius de qualitat paisatgística, reforç de la connectivitat ecològica i de valoració de l'entorn agrícola i dels productes locals".

Finalment, sobre la mobilitat, l'informe gira la proposta del promotor que considerava que el projecte permet "minimitzar la presència del vehicle privat" a la zona, assegurant que "resulta difícil concebre" que la construcció d'una benzinera i les seves activitats complementàries, un hotel i un restaurant de menjar ràpid al costat de dues importants vies de comunicació "contribueixi a minimitzar la presència del vehicle privat, atès el seu potencial de captació de clients aliens al Parc de l'Agulla". L'informe, a més a més, posa sobre la taula les dificultats en la mobilitat de la BV-4501, que unaix Manresa i Santpedor, que ja actualment "s'aguditzen" a la zona d'accés a l'Agulla.

L'informe tècnic aprovat dilluns en el ple del Consell Comarcal finalitza concloent que "un entorn artificialitzat" com el que es planteja "no és el lloc de trobada idoni, ni crea cap mena de sinèrgia positiva" per al reforç dels itineraris de l'Anella Verda.

El dictamen ha estat enviat als Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a la Catalunya Central del Departament de Territori i Sostenibilitat.