L'Ajuntament de Moià expedienta l'escorxador pels seus abocaments d'aigües residuals

01 d'abril del 2016
Actualitzat el 05 d'abril a les 15:45h
Depuradora de Moià
Depuradora de Moià | Societat Aigües de Moià
L'Ajuntament de Moià ha decretat aquest divendres la incoació dels expedients correctors, sancionadors i de revisió de les autoritzacions reglamentaries, contra l'Escorxador Comarcal del Moianès, la resolució dels quals es farà públic d'acord amb l'establert a la legislació vigent en matèria de transparència i bon govern i d'accés a la informació ambiental.

L'alcalde, Dionís Guiteras, ha explicat que l'Ajuntament desenvolupa des de l'any passat un pla d'inspecció i control extraordinari, que ha posat al descobert l'existència d'abocaments a la xarxa molt superiors al màxim cabal autoritzat per part de l'escorxador que es troba des de fa temps sotmesa a investigació, davant les sospites d'abocaments irregulars que havia aixecat.

Aquests abocaments, segons ha afirmat Guiteras a NacióManresa, "col·lapsen la depuradora de Moià, ja que si l'empresa aboqués el que té autoritzat, l'equipament absorbiria totes les aigües residuals que li arriben". L'alcalde, però, ha volgut aclarir que això "no significa necessàriament que l'escorxador sigui responsable de la contaminació de la riera la Tosca" que van denunciar dimecres passat els alcaldes de Navarcles, Calders i Monistrol de Calders.

A banda de l'expedient que s'obre per la quantitat d'aigua que l'escorxador aboca a la depuradora, l'Ajuntament de Moià ha encarregat una mesura dels abocaments que faran amb un aparell especial durant 7 dies les 24 hores del dia, per tal d'analitzar la composició de les aigües residuals que aquesta indústria aboca.

Les mesures s'han pres aquest divendres després que l'alcalde i el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Moià s'hagin reunit amb tècnics i autoritats de l'Agència Catalana de l'Aigua i de l'Oficina de Gestió Ambiental de la Generalitat, a fi de consensuar les mesures a adoptar per corregir les infraccions descobertes.

L'Ajuntament de Moià ha expressat mitjançant un comunicat el seu "ferm compromís d'arribar fins a les últimes conseqüències per resoldre la qüestió, exercint amb tota la contundència que la gravetat de les circumstàncies aconselli, totes les potestats que la Llei posa al seu abast per garantir el tractament adequat de les aigües residuals del municipi i l'exigència de responsabilitats als culpables de qualsevol abocament il·legal que la campanya d'inspeccions que l'Ajuntament ha endegat posi en evidència".
Arxivat a