El retaule del Roser torna a Salelles 80 anys després

Una desena de fidels s'han acostat a la parròquia per presenciar l'arribada de les peces restaurades

Diverses persones ajuden a descarregar del camió les peces que conformen el retaule del Roser de Salelles després d'haver estat restaurat
Diverses persones ajuden a descarregar del camió les peces que conformen el retaule del Roser de Salelles després d'haver estat restaurat | Laura Busquets
Laura Busquets / ACN
29 de març del 2016
Actualitzat a les 22:42h
Cares somrients i molta emoció aquest dimarts al matí a la parròquia de Sant Sadurní de Salelles. El motiu no ha estat una missa, sinó el retorn del retaule barroc a les dependències parroquials després que una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona posés punt i final a un litigi de set anys entre l'Ajuntament de Manresa i la parròquia i els seus fidels que volien tornar a veure la peça original al lloc d'on la van fer desaparèixer durant la Guerra Civil. El rector de la parròquia, Manuel López, ha destacat que un cop recol·locat el retaule s'establiran horaris de visita perquè tothom que ho desitgi el pugui veure. El proper dissabte 9 d'abril s'organitzarà un acte a mode de benvinguda pública del retaule.

Nervis entre els veïns que aquest dimarts s'han acostat a la parròquia de Sant Sadurní de Salelles per l'arribada del camió que transportava les peces que conformen el retaule de l'església. Un cop les portes del vehicle s'han obert i els presents han començat a intuir el retaule embolicat per parts, els somriures han començat a aparèixer. "Tants anys lluitant, fins que no el vegi col·locat no m'ho acabaré de creure", ha relatat la presidenta de l'Associació Pro-Retaule, Rosa Fargas.

L'esperança no s'havia arribat a perdre mai, ha explicat la presidenta, "però calia lluitar fins al final i no defallir". Fargas ha volgut recordar tots aquells que ja no hi són, però que han empès perquè el retaule hagi pogut retornar a Salelles. Des d'aquells que el van salvar de la crema durant la Guerra Civil, fins a aquells que han quedat pel camí en aquests darrers vuit anys de litigi amb l'Ajuntament de Manresa perquè el retaule es trobava al museu. 

Rosa Fargas i altres membres de l'associació no s'han mogut de davant el camió mentre els operaris anaven entrant una a una totes les peces que conformen el gran retaule barroc. Somriures de satisfacció i alguna llàgrima d'alegria s'han vessat per les galtes d'algunes de les persones grans que no s'han volgut perdre la cita pensant que finalment podran veure el retaule recuperat en la seva màxima esplendor. 

Una intervenció acurada

Pep Paret és el coordinador especialista d'escultura i pintura sobre fusta del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Ell ha estat l'encarregat de la conservació i restauració de l'obra d'art i ha explicat que ha intentat dotar el retaule d'una estructura arquitectònica que permetés mostrar les peces que hi havia exposades al museu. És precisament en el seu context originari, ha explicat el conservador, que les obres prenen significat.

Paret ha explicat que han utilitzat fusta de cedre per a la reconstrucció de l'estructura i que han pogut treballar gràcies a fotografies del retaule de l'època, algunes de les quals encara pengen de les parets de l'església. 

"Hem recreat els volums, no les formes", ha concretat Pep Paret. La voluntat, doncs, no ha estat realitzar una còpia d'allò que hi havia, sinó que s'ha pretès "imitar sense copiar". Per això, per una banda no s'ha realitzat cap talla ni s'ha policromat cap peça i això ha provocat que es vegi molt clar quines són les parts noves i quines són les originals. 

Caldrà encara un parell de dies per poder veure el retaule en la seva totalitat, tot i que els experts ja hi han estat treballat durant l'últim mes. Per la pèrdua d'alguns elements, el retaule no es podrà veure en la seva totalitat, però sí en un 90%. Durant la seva col·locació, s'avançarà uns centímetres respecte la paret per poder-ne controlar la conservació. 

Visibilitat de l'obra

Un altre dels artífex de la recuperació del retaule ha estat el rector de la parròquia, Manel López. El mossèn ha assegurat que la difusió de l'obra està garantida i la seva voluntat és obrir el retaule a tots aquells que el vulguin visitar. Per això hi haurà tres persones del poble que tindran les claus de l'església i, a hores concertades, obriran el recinte perquè els interessats en puguin gaudir i no s'hagi de visitar només en hores de missa. Les visites seran gratuïtes i s'acceptarà la voluntat. El recinte també s'obrirà a les escoles que ho vulguin. 

Dissabte dia 9 a les sis de la tarda se celebrarà l'acte públic de benvinguda del retaule. Amb motiu de l'efemèride s'està organitzant una processó des del cementiri, per pregar per les persones que han desaparegut però que han treballat pel retorn del retaule, i després s'arribarà a l'església per oficiar una missa. S'espera que sigui un acte concorregut i hi han estat convidades totes les autoritats.

La intervenció té un cost de 24.000 euros. El rector ha explicat que aquest muntant engloba el preu de l'assegurança, les obres per col·locar l'alarma, la reixa, el trasllat i la restauració de l'obra. Fins ara, les donacions de fidels i empreses de la zona ja han permès recollir 9.000 euros. El 30 d'abril venç un primer pagament de 12.000 euros que confien poder cobrir gràcies a les aportacions desinteressades de veïns i altres empreses.
 

Una veïna visiblement emocionada en veure com descarreguen les peces del retaule del Roser Foto: Laura Busquets