El Projecte Manresa-Mathausen torna amb força per recuperar la memòria històrica

Des del 31 de març i fins el 7 de maig es duran a terme diverses activitats com la presentació per a docents de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme o la projecció del film "El hijo de Saúl"

El Projecte Manresa-Mathausen torna amb força al Museu Comarcal
El Projecte Manresa-Mathausen torna amb força al Museu Comarcal
Redacció
29 de març del 2016
Actualitzat a les 14:10h
El 2013 es va celebrar el centenari del naixement de l'escriptor manresà supervivent al camp de concentració de Mathausen, Joaquim Amat-Piniella, amb diversos actes i homenatges arreu de la ciutat impulsats per l'Ajuntament de Manresa, Òmnium Cultural, la Institució de les Lletres Catalanes i l'Associació Memòria.cat. 

Davant d'aquesta efemèride els instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera, juntament amb el Centre de Recursos Pedagògics del Bages, es van implicar estretament en la celebració, aportant-hi la seva vessant pedagògica. Va ser a partir de llavors que va començar a prendre forma el Projecte Manresa-Mathausen, una iniciativa que no va quedar només amb actes d'homenatge durant el 2013, sinó que va tenir i ha tingut continuïtat. I és que aquests dos centres es van integrar, el passat 2015, a la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme "Mai Més", una proposta de treball plantejada per l'Amical Mathausen i altres camps, així com també van decidir ampliar el seu focus d'interès a la deportació bagenca.

Tal com expliquen els professors Xavier Valls (Pius Font i Quer) i Josep Castilla (Lluís de Peguera) en un document on deixen palesa la tasca dels estudiants dels centres en la recuperació de la memòria històrica, una de les finalitats del Projecte Manresa-Mathausen és "fer arribar i difondre la història dels camps de concentració a l'alumnat, per tal que en siguin coneixedors i per a què mai caigui en l'oblit la greu situació viscuda, així com també perquè prenguin consciència dels valors democràtics i siguin crítics davant d'algunes situacions presents". 

Aquests dos centres, doncs, van portar diversos estudiants a visitar el camp de concentració de Mathausen-Gusen com a eina pedagògica. Amb l'experiència d'haver tornat a un passat tèrbol i terrorífic, els alumnes van realitzar una reflexió al voltant de la condició humana, la dignitat de la persona, la llibertat, el respecte, l'expressió del mal, i la tossuda recerca del bé, de la bellesa i de la justícia.

I com que el projecte té continuïtat, a partir d'aquest dijous 31 de març a les set de la tarda, l'Espai Memòria del Museu Comarcal del Bages rebrà l'exposició sobre aquest Projecte Manresa-Mathausen, amb el treball dut a terme pels alumnes dels dos centres que el van promoure, que estarà oberta al públic fins el dia 8 de maig. 

Una hora abans de la inauguració de l'exposició (a les sis de la tarda) es farà la presentació per a tots els docents que ho vulguin, de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme "Mai Més" per part del President de l'Amical de Mathausen, Enric Garriga.

El 6 de maig al matí, i al mateix Museu, es durà a terme la IV Trobada d'Alumnes de la Xarxa "Mai Més", on hi participaran alumnes de diversos instituts de Catalunya, entre els quals els del Lluís de Peguera i el Pius Font i Quer. L'endemà, el dia 7, durant el matí, es faran sessions d'estudi i xerrades-col·loqui sobre l'holocaust, l'exili i les deportacions, amb ponències per part de la historiadora manresana Rosa Toran -que parlarà de la feina que va fer Montserrat Roig, que va recórrer França i Espanya a la recerca de les petges i les paraules de 39 exdeportats, 35 testimonis directes i de familiars- de l'estudiant del Pius Font i Quer Pol Torres -que presentarà el seu treball de recerca "Joan Poch Sardà, quan el nom esdevé un número", que va guanyar el I Premi Montserrat Roig, instaurat per l'Amical de Mauthausen- de Joaquim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano -que parlaran de les deportades manresanes i que, de fet, aquests dues darreres van promoure que els 24 deportats manresans a camps nazis fossin reconeguts amb un homenatge públic cada any- de Joan Carrió -que parlarà dels records de la seva infantesa en aquella època- i, finalment, dels diversos estudiants que van viatjar als camps de concentració.

El mateix dijous dia 7 a les set de la tarda, es durà a terme una lectura dramatitzada anomenada "Les Veus de L'Exili", a càrrec del Grup de Teatre dels Carlins, que anirà acompanyada per músics de diversos instituts.

CineClub programa "El hijo de Saúl"

L'activitat d'homenatge i record seguirà el proper diumenge 24 d'abril amb la projecció, a les sis de la tarda, de la pel·lícula "El hijo de Saúl", a la Sala Auditori de la Plana de l'Om a càrrec de Cine Club Manresa.

Es tracta d'un film que transporta l'espectador a l'any 1944, durant l'horror del camp de concentració d'Auschwitz, quan un presoner jueu hongarès (Saúl), membre dels "Sonderkommando" -els encarregats de cremar els cadàvers dels presoners a les càmeres de gas i després netejar-les- intenta salvar dels forns crematoris el cos d'un nen que pren com si fos el seu fill. Aquest film, entre molts altres premis, va guanyar l'Oscar a la Millor Pel·lícula de parla no anglesa.