Danses i cançons escampen les Caramelles pel Bages

Aquesta tradició de Pasqua segueix ben viva a la comarca | Tot el cel ennuvolat i aparentment inestable, el temps s'ha mantingut sense pluja

Ball de Caramelles al Vilar de Castellbell i el Vilar
Ball de Caramelles al Vilar de Castellbell i el Vilar | Àlex Gómez Ribera
27 de març del 2016
Actualitzat el 30 de març a les 17:13h
Les Caramelles de Pasqua són un dels punts forts del calendari festiu al Bages, enguany no ha estat una excepció i els municipis de la comarca han vist com els seus carrers s'omplien d'alegria amb les danses i cançons dels caramellaires. Tot i el cel ennuvolat i aparentment inestable, el temps s'ha mantingut sense pluja i les diverses colles han pogut fer tranquil·lament totes les seves intervencions a l'aire lliure. A banda de les de Súria, que són les que tenen més participació a Catalunya, molts altres pobles del Bages i el Moianès han tingut les seves caramelles. Aquí en va una petita mostra.

Castellbell i el Vilar

Al Bages sud les Caramelles també hi són ben presents, a Castellbell han començat ben d'hora al nucli del Vilar, amb la cantada de cançons del cor de Caramelles del Poble i el grup de Folk d'Aquí i d'Allà. La dansa també ha tingut el seu protagonisme amb la colla Resistents, que han ballat el tradicional ball de cintes. Al mateix temps l'Agrupació Bastonera de Castellbell ha començat les seves tandes de ball de bastons al barri del Burés. Els diversos grups de Caramelles han continuat les seves actuacions als diferents barris del municipi i era previst que fessin una mostra conjunta al davant de l'Ajuntament.

Sant Vicenç de Castellet

El pes de la festa l'han portat, com és habitual, l'Esbart Dansaire Santvicentí i l'Associació Musical Castellet, els dos grups han fet diferents recorreguts pel poble, tot fent ballar i cantar els més joves del Sant Vicenç de Castellet.

Sant Fruitós de Bages

Més amunt, a Sant Fruitós de Bages, les Caramelles han anat actuacions en diversos indrets del poble, organitzades per l'Agrupació Coral i la Coral Infantil Mainada. Una de les actuacions més destacades ha estat a la plaça de l'Església, quan s'acabava la missa de Pasqua, allà petits i grans han omplert de cants alegres aquest espai amb cançons relatives a la Pasqua i a la primavera, els grups infantils, a més a més, han ballat danses tradicionals.

Navarcles

En aquest municipi les Caramelles també han sortit a voltar pel poble tot fent parada per cantar en diversos indrets del municipi. Les colles estaven formades per grups de totes les edats que han fet des d'un repertori més tradicional fins a un de més modern. Dins del repertori més actual en destacava una versió de la cançó "Vol volar", de la pel·lícula de dibuixos "Frozen", amb una nova lletra adaptada a les Caramelles de Navarcles.

Callús

Un any més Callús ha fet sentir la potencia de les seves Caramelles. Les diverses colles han voltat pel poble fent balls de bastons, ballant danses tradicionals i cantant cançons. Les corals han gaudit amb música en directe, del seu repertori n'ha destacat la sardana cantada de Martirià Font, "Caramelles a Callús", un dels emblemes d'aquesta festa. Les ballestes també han tingut el seu protagonisme, aquest enginyós mecanisme permet fer arribar flors a tots els veïns del poble que segueixen les Caramelles des dels seus balcons i finestres i, al mateix temps, recollir donatius per finançar aquesta tradició. Finalment totes les colles s'han trobat a la carretera de Cardona per fer una mostra i cantada conjunta. Com és tradicional, i per acabar les Caramelles, s'han aixecat al mateix temps totes les ballestes, sens dubte un dels moments més bonics i emocionants de la festa.