Cardona acull una lluïda estrena musical sacra

La Coral Cardonina i els actors del grup escènic El Traspunt van recrear els darrers moments de la vida de Jesús de Nazaret

Un moment de la interpretació de La Passió de Cardona
Un moment de la interpretació de La Passió de Cardona | NacióManresa
Redacció
26 de març del 2016
Actualitzat a les 20:01h
El passat divendres, l'església parroquial de Cardona va acollir l'estrena d'un nou oratori que recull la tradició musical sacra de la Setmana Santa cardonina. 

Amb el nom de La Passió de Cardona, la Coral Cardonina i els actors del grup escènic El Traspunt van recrear els darrers moments de la vida de Jesús de Nazaret a partir del relat que en fan els evangelis de sant Joan i sant Mateu, amb el suport visual d'un centenar llarg d'imatges artístiques sobre la vida de Crist i un conjunt de setze peces corals i tretze cors dramàtics estructurats en set quadres escènics. Una posada en escena que, malgrat ser en format concertat, va aconseguir dinamitzar la narració dels fets dramàtics gràcies a la fluïda alternança dels diferents intèrprets. 

Malgrat que en el alguns passatges la distorsió de la megafonia va desvirtuar part de les intervencions dels personatges principals, el veterà actor Valentí Farràs va aconseguir una reeixida interpretació del rol de Jesús, dotant-lo d'una significava entitat dramàtica i d'un moviment escènic que aprofità diferents espais del temple parroquial. Al seu torn, el jove actor Josep Ratera va encarnar un Pilat d'una gran autoritat escènica i d'un intens vigor expressiu. L'evangelista, confiat a l'actriu Anna Guitart, fou un dels luxes de la vetllada, la qual va bordar la narració dels fets dramàtics amb un declamat incisiu i una dicció immaculada. Els cantaires de la Coral Cardonina encarnaren els papers menors, entre els quals destacaren el Pere de Bernat Barat i el Judes de Jesús Ratera. 

L'autèntic protagonisme de l'obra, tanmateix, va recaure en l'àmbit musical, el qual va aconseguir una lluïda interpretació a càrrec dels cantaires cardonins. Amb un repertori integrat per peces d'estètiques i estils ben diversos, de la intricada polifonia renaixentista als espirituals negres i les cançons sacres més modernes, el cor cardoní va encarnar el doble paper de poble jueu i de glossador emotiu de l'acció dramàtica assolint una interpretació memorable i d'una alta volada expressiva. La part instrumental va córrer a càrrec de la competent organista Francina Ribas, mentre que la projecció de les imatges va ser obra del jove membre del Cinema Amateur Cardoní Albert Farré. 

Entre la nodrida selecció d'obres artístiques projectades, on s'hi comptaren pintures i escultures d'artistes des de l'època medieval fins al segle XXI, les darreres van transcendir la referència explícita a la vida de Jesucrist per a projectar una lectura de la Passió en clau humana i contemporània. Així van poder veure's punyents imatges de tortures, violacions, guerres, misèries i camps de refugiats actuals, seguides d'imatges esperançadores fruit l'estima i la solidaritat humana.

Al finalitzar la representació, que va tenir una durada d'una hora i mitja, el públic que omplia la nau de l'església va aplaudir intensament el conjunt d'intèrprets i va lloar abastament l'èxit de la iniciativa que, segons van comentar els mateixos protagonistes, neix amb la vocació d'esdevenir una cita anual de la Setmana Santa cardonina.  
Arxivat a