Les Caramelles d'Aguilar de Segarra recorren les masies del poble

Pla general dels caramellaires d'Aguilar de Segarra ballant a les portes d'una masia
Pla general dels caramellaires d'Aguilar de Segarra ballant a les portes d'una masia | Estefania Escolà
Estefania Escolà / ACN
26 de març del 2016
Actualitzat a les 16:38h
Fa mesos que esperen el moment de pujar dalt del tractor engalanat amb boix i flors per recórrer les masies del municipi i cantar les tradicionals caramelles. La majoria dels caramellaires no s'imagina una Setmana Santa fora del poble perquè, asseguren, és un dels moments més importants d'Aguilar de Segarra, un dels municipis amb menys habitants del Bages. "És com el 'hit' de l'any al poble perquè és l'únic moment que hi som tots, ha explicat a l'ACN un dels caramellaires, Martí Aliaguilla. A Aguilar de Segarra, la tradició caramellaire es manté viva des de fa dècades i es traspassa de pares a fills. Aquest dissabte recorreran una quarantena de masies i diumenge una vintena més fins al vespre, quan oferiran tots els balls en un acte al local social del poble que aplegarà més d'un centenar de persones.

Vestits amb les tradicionals robes, els homes amb barretina, camisa blanca, espardenyes i faixa, i les dones vestides amb davantal i faldilla de flors, gandalla al cap, mitenes i enagos. Les Caramelles d'Aguilar de Segarra recorreran durant tot aquest cap de setmana les masies del poble per oferir a la gent que hi viu els seus tradicionals balls i cançons. 

Un dels caramellaires, Martí Aliaguilla, ha explicat a l'ACN que són cançons adaptades per ells mateixos i que parlen sobre les caramelles, les cases que han de visitar, les aventures que viuen i les trifulgues que es formen entre homes i dones. Tots els caramellaires han estat assajant els balls i les cançons cada setmana durant mesos per arribar fins aquest dia, que per a molts és el més important de l'any. 

"De petit m'havien d'empènyer a fer caramelles i ara no m'imagino una Pasqua sense elles"

La tradició caramellaire es traspassa de pares a fills, i n'hi ha molts que no s'imaginen una Pasqua sense caramelles. "Ho hem viscut des de que érem ben xics. La meva mare em deia que, quan era petit, m'havia d'empènyer a cantar, i en canvi ara sóc un dels qui ho organitza tot", ha explicat un altre dels caramellaires, en Xavier Bonvehí. 

Més enllà de la tradició, les Caramelles d'Aguilar de Segarra són un punt de trobada entre els veïns del poble. Amb poc més de 200 habitants, el nucli d'Aguilar està molt disseminat amb masies i les caramelles són una excusa de trobada. 

Una tradició amb dècades d'història

Les Caramelles d'Aguilar de Segarra es conserven des de fa dècades. Anys enrere, només eren els homes els qui recorrien les masies per cantar i ballar, i precisament Aguilar va ser un dels primers pobles de Catalunya on el mossèn va acceptar que les dones també poguessin cantar caramelles. Llavors, els caramellaires recorrien les masies a peu, ara però ho fan amb un tractor que han engalanat tots els petits del poble el dia d'abans i que porta la música i el so del seu tambor arreu del poble.