Un oratori cardoní amb vocació universal

La Coral Cardonina ofereix l'estrena d'un nou oratori sobre la Passió i la mort de Jesucrist a Cardona el Divendres Sant a les 8 de vespre

El musicòleg Ovidi Cobacho, autor i director de l'oratori
El musicòleg Ovidi Cobacho, autor i director de l'oratori | Coral Cardonina
Redacció
24 de març del 2016
Actualitzat el 25 de març a les 19:27h
Entre la nodrida oferta musical de Setmana Santa al Bages, destaca l'estrena d'un nou oratori sobre la Passió i la mort de Jesucrist a Cardona. Una iniciativa impulsada per la Coral Cardonina que a partir del llegat d'una arrelada tradició local vol reivindicar la dimensió artística i humana d'un drama universal. 

D'ençà del segle XVI, Cardona té documentades nombroses processons i actes religiosos vinculats a la celebracions de Setmana Santa. El testimoni de gran part d'aquestes activitats centenàries ha deixat la seva petjada en l'àmbit musical, donant lloc a un valuós llegat cultural. Els arxius parroquials locals custodien un important fons de partitures manuscrites de contingut religiós relacionat amb les celebracions de la Setmana Santa, alhora que, d'ençà de la seva fundació, la Coral Cardonina ha estat la principal entitat cultural de la vila que ha vetllat per recuperar, preservar i renovar aquest ampli repertori sacre, tant en el si dels oficis religiosos, com en el seu històric concert de música religiosa. 

És així com, després de solemnitzar musicalment la Setmana Santa cardonina durant gairebé sis dècades, la històrica formació de la vila ducal ha volgut aportar un nou granet de sorra en aquest propòsit, tot presentant un nou oratori sobre la passió i mort de Jesucrist: La Passió de Cardona. Una producció on, a partir dels textos evangèlics, nodrits amb diversos cants polifònics i corals, s'evoquen els episodis de la passió i la mort de Jesús de Nazaret. Un obra on l'acció dels fets serà narrada per una evangelista amb la intervenció de diferents personatges que dialoguen i canten alternativament, sobre un suport visual conformat per la projecció de cent cinquanta imatges d'obres plàstiques de grans artistes de tots els temps que s'han ocupat de representar escenes de la passió de Jesucrist. 

Compositors de renom internacional com J. S. Bach, W. A. Mozart o Z. Kodály, motets polifònics d'il·lustres compositors renaixentistes conservats als arxius musicals parroquials, com J. Van Berchem i G. Croce, espirituals negres (C. Cameron White) i brillants composicions del romanticisme germànic t (J. H. Lützel) i britànic (John Stainer), compartiran el seu protagonisme musical amb autors més nostrats com Mn. Cinto Verdaguer, J. Freixes, J. Font Parera o d'àmbit més local, com el darrer mestre de capella cardoní Mn. Josep M. Casafont. Tot plegat dins d'un entramat dramàtic estructurat en set quadres i protagonitzat per tres brillants actors del grup de teatre El Traspunt: Anna Guitart (evangelista), Vantení Farràs (Jesús) i Josep Ratera (Pilat). 

El musicòleg d'arrels cardonines Ovidi Cobacho, artífex de l'adaptació dramàtica i musical d'aquesta producció, fent-se ressò d'una cita del pensador Georg Steiner, ens expressa en l'escrit del programa de mà que la voluntat última d'aquest oratori, més enllà de la reivindicació d'una llegat tradicional singular, és fer-nos reflexionar sobre la veritable essència d'una passió que ha esdevingut universal i eminentment humana. Per aquest motiu s'ha volgut enriquir aquesta percepció amb la projecció de desenes d'imatges artístiques que ens ajuden a reforçar la realitat d'aquest missatge. 

El mateix Cobacho serà l'encarregat de dirigir el conjunt d'intèrprets des del presbiteri de la l'església parroquial de Sant Miquel el Divendres Sant a partir de les 20h. Les darreres localitats poden adquirir-se anticipadament a l'Oficina de Turisme de Cardona (93 869 27 98) o bé des d'una hora abans a les taquilles habilitades a la l'entrada del recinte. El preu únic és de 10 euros.
Arxivat a