Servei d'autobús

El Suprem avala l'adjudicació del bus Manresa - Olesa - Barcelona a Hispano Igualadina

D'aquesta manera, la sala III rebutja els recursos de cassació que van interposar la Generalitat i quatre empreses privades contra la concessió

per Redacció, 22 de març de 2016 a les 17:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Suprem ha rebutjat els recursos de cassació de la Generalitat i de quatre empreses privades contra la concessió que el TSJC va acordar donar a la companyia Hispano Igualadina per l'explotació del servei públic regular de transport de viatgers per carretera entre Manresa, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat i Barcelona. En un principi, el servei es va adjudicar a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) –formada per Autocars Julià, Transports Castellà i Alsina Graells-, però la Hispano va interposar un recurs contenciós administratiu contra aquesta la decisió i el TSJC va reconèixer el dret de la companyia perquè s'adjudiqués el contracte al seu favor. A partir d'aquí, la Generalitat i la UTE van presentar recursos de cassació perquè es revoqués aquesta decisió.

La Hispano Igualadina va impugnar davant del Contenciós Administratiu del TSJC la resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques del 16 de setembre de 2010, en què va adjudicar provisionalment a Autocars Julià, Transports Castellà, Alsina Graells i la Unió Temporal d'Empreses (UTE), un contracte de gestió de serveis públics –en la modalitat de concessió- per l'explotació del servei públic regular de transport de viatgers per carretera entre Manresa, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat i Barcelona.


La companyia va al·legar que va ser exclosa de forma indeguda, ja que la seva oferta, segons el plec de condicions, mereixia la puntuació més elevada i, per tant, tenia dret a l'adjudicació del contracte. Segons la sentència, l'exclusió de la Hispano Igualadina es va deure al fet que l'òrgan de contractació va entendre que l'oferta econòmica de la Hispano Igualadina presentava valors anormals o desproporcionats. Per tot plegat, es va decidir adjudicar provisionalment el contracte a la UTE, que va obtenir 87,69 punts. 

Davant del recurs de la Hispano Igualadina, el TSJC va considerar que l'oferta de la companyia no era desproporcionada i que podia ser complerta en termes econòmics. La sentència del TSJC afirmava que, seguint els models de puntuació, la Hispano Igualadina hauria obtingut una puntuació de 96 punts, la UTE de 87,69 i una tercera licitadora 65 punts. En conseqüència, la sentència deia que el contracte s'hauria d'haver adjudicat a la Hispano Igualadina perquè la seva oferta era la més avantatjosa econòmicament. 

Davant d'aquesta decisió, la UTE va interposar set motius de cassació contra la sentència, mentre que la Generalitat en va interposar dos. El Suprem desestima aquests recursos i avala la decisió del TSJC d'adjudicar el servei a la companyia Hispano Igualadina. 

 

Participació