Solsona i Cardona dinamitzen l'economia local amb la promoció conjunta del talent

La iniciativa del cicle de xerrades s'emmiralla en les experiències d'èxit de l'Anoia i el Montsià

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el de Solsona, David Rodríguez, durant la presentació del Fòrum del Talent Solsona i Cardona
L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el de Solsona, David Rodríguez, durant la presentació del Fòrum del Talent Solsona i Cardona | Laura Busquets
ACN
14 de març del 2016
Actualitzat a les 14:09h
L'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona donarà el tret de sortida el proper 30 de març al Fòrum del Talent Solsona i Cardona. Emmirallant-se en experiències similars de l'Anoia i el Montsià, el projecte pretén crear espais de reflexió conjunta entre els sectors públic i privat per promoure la innovació empresarial i social al territori a partir d'una altra mirada de a l'economia. La directora de l'ens, Glòria Domínguez, ha explicat que amb aquest objectiu s'ha programat un cicle de vuit conferències, quatre tallers i dues taules rodones. El professor Arcadi Oliveres serà el primer ponent per parlar d'un nou model econòmic . De fet, per Domínguez, les xerrades només són l'"excusa" que permetrà generar un debat ampli i profund.

La directora de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, Glòria Domínguez, ha explicat que el cicle s'iniciarà el 30 de març i finalitzarà, en una primera ronda, el mes de juliol. El primer ponent, Arcadi Oliveres, serà a Cardona pera plantejar els paradigmes per a un nou model econòmic que, segons la seva visió, es pot sintetitzar en el fracàs del sistema actual: pobresa, desigualtat i destrucció del planeta. Segons explicarà detalladament Oliveres, les possibles alternatives passen per redefinir els tipus d'empresa, el funcionament de les finances, els sistemes de treball, l'estat del benestar, els hàbits de consum i les relacions econòmiques internacionals. 

La segona sessió, a càrrec de Maria Carme Boqué, se celebrarà a Solsona el proper 27 d'abril i versarà sobre la mediació i resolució de conflictes. El 18 de maig a Cardona, l'economista i coordinador de COOP57, Ramon Pascual, oferirà una ponència sobre els models financers alternatius. L'1 de juny a Solsona, l'exsubdirector general de Triodos Bank a Espanya, Joan Antoni Melé, oferirà la ponència Créixer en valors, base per a una nova economia. Per últim, el 6 de juliol a Cardona, el professor Jordi Pigem, liderarà una sessió sota el títol 'Una economia centrada en les persones'. Les conferències a Cardona seran al Centre Cívic de la plaça de la Fira, mentre que les que es realitzaran a Solsona seran al saló de les Homilies d'Organyà a la Biblioteca Carles Morató. L'horari serà de 8 a 10 del vespre. 

Pel que fa als tallers, s'organitzaran tallers participatius amb l'objectiu d'oferir un entorn de treball i de participació on es comparteixin les aportacions dels talleristes i s'aprengui d'una forma dinàmica i activa. Els tallers es faran paral·lelament tant a Solsona com a Cardona. El primer anirà a càrrec de Marc Bernadich i versarà sobre creativitat i innovació. Pel que fa al segon taller, Xavier Gallofré parlarà sobre empresa i valors en el marc de l'emprenedoria social. 

Domínguez ha assenyalat que el rerefons del fòrum és la creació de "xarxes" amb associacions professionals o no professionals que tenen incidència en el desenvolupament local, entenent que la cooperació pot donar fruit a les possibilitats de treball conjunt o idees noves respecte a desenvolupament integral del territori. Per la seva banda, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha recordat que la política social i la política econòmica sempre s'han tractat de manera separada. "Nosaltres les volem ajuntar perquè això no té sentit", ha destacat el batlle. 

Les últimes dades que s'han donat a conèixer sobre atur tant a Solsona com a Cardona situen la xifra lleugerament per sobre del 13%. Mentre que en el darrer any Cardona ha vist reduït el seu percentatge en un punt, a Solsona se situava al 16% de la població. Per tant, segons ha destacat Domínguez, la reactivació econòmica ha estat important, però amb aquest fòrum es vol aconseguir més fruits que vagin en la direcció d'aquesta tendència. 

El projecte, liderat per l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, es desenvoluparà amb el suport tècnic de la cooperativa l'Arada i està finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local. 
Arxivat a