Manresa rebrà 750.000 euros en tres anys per millorar el servei de bus

En el marc d'una inversió de la Generalitat de 17,25 milions d'euros en tres anys a 77 municipis

Redacció
14 de març del 2016
Actualitzat el 15 de març a les 14:56h
Manresa rebrà una ajuda total 750.000 euros per fer millores en el servei de bus urbà durant el període 2015-2017. De moment, aquest any Manresa ja rebrà 252.700,02€, corresponents a l'exercici 2015, i posteriorment en cada exercici rebrà els diners que li corresponguin.

Aquest finançament s'emmarca dins els acords del conveni signat per la Generalitat de Catalunya, a través del departament de territori i Sostenibilitat, l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i l'Autoritat de Transport Metropolità (ATM), que estableix una inversió de 17,25 milions d'euros els propers tres anys, per a la millora de les xarxes de transport públic de 77 municipis.

Per informar dels detalls d'aquest conveni de finançament, que per primera vegada ha inclòs el municipi de Manresa, s'han reunit aquest matí a l'Ajuntament de Manresa, amb l'alcalde Valentí Junyent, el president de l'AMTU, Jordi Xena; i el director general de la mateixa entitat del transport, Joan Prat. La reunió ha comptat també amb la presència de la regidora de Mobilitat de l'Ajuntament, Olga Sánchez.

Valentí Junyent ha valorat de forma molt positiva que aquest conveni inclogui Manresa "que va ser uns dels municipis fundadors de l'AMTU". L'alcalde ha agraït la visita dels responsables de l'Associació i ha considerat de gran importància "per a l'equilibri territorial el fet que les ajudes al transport públic s'hagin ampliat a la segona i tercera corona de l'àrea metropolitana i que aquesta ampliació inclogui Bages, Anoia i Osona".

Per la seva part, Jordi Xena, també ha considerat una molt bona notícia "aquesta ampliació d'ajudes que inclou el municipi de Manresa i que té l'objectiu de treballar per millorar la mobilitat i el transport públic dels municipis". Al seu torn, Joan Prat també va fet esment dels ajuts que rebran altres municipis de l'Anoia i Osona que "busquen l'impuls del transport públic a més municipis de la província de Barcelona".

Finalment, la regidora de Mobilitat, Olga Sánchez, ha explicat que aquest ajut serà "molt important per continuar el treball continu de millora del transport públic a la nostra ciutat" i que a partir d'ara "s'iniciarà el treball conjunt dels serveis tècnics per determinar quins aspectes de millora i amb quina prioritat s'han de desenvolupar", si bé ha assegurat que "la incorporació de millores en les noves tecnologies al servei del transport públic té molt camp per córrer".

Un conveni signat el 3 de març passat a Granollers

L'acte de signatura entre Generalitat, l'AMTU i l'ATM d'aquest conveni per al període 2015-2017 va tenir lloc el 3 de març passat a Granollers i va anar a càrrec del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull; el director general de l'ATM, Josep Antoni Grau; i el president de l'AMTU i alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena.
 
L'AMTU té com a finalitat contribuir a la millora constant dels serveis públics de transport col·lectiu a l'àmbit territorial dels seus municipis associats. L'AMTU, per aconseguir l'esmentat propòsit, articula les eines de cooperació i col·laboració entre les administracions que la componen i a les que representa, i amb altres institucions i organismes titulars o que intervenen en el sector del transport públic. És per això que, com a entitat adherida a l'ATM de Barcelona, s'articula aquest conveni que fixa una aportació anual de 5,75 milions d'euros, que farà el Departament de Territori i Sostenibilitat mitjançant l'ATM, entitat que actua com a ròtula financera del sistema dins del Pla marc 2014-2031.

Aquests diners es destinaran a actuacions de millora del transport públic col·lectiu dels municipis associats a l'AMTU. Per l'exercici 2015, un total de 77 municipis de 9 comarques diferents es beneficiaran d'aquest conveni.

Entre els aspectes més importants d'aquest nou conveni destaca la nova distribució de les ajudes, que ja no es limitaran als municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona (Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Oriental), sinó que es distribuiran entre tots els municipis del Sistema Tarifari Integrat de Barcelona i que siguin municipis associats a l'AMTU, entre els quals s'inclou Manresa.

Antecedents

El primer conveni entre la Generalitat, l'ATM i l'AMTU es va signar el juliol del 2006 amb l'objectiu de millorar el transport públic col·lectiu urbà dels municipis associats a l'AMTU dins dela Regió Metropolitana de Barcelona, mitjançant l'increment dels ajuts als municipis per a la millora del transport urbà que atorgava l'aleshores Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Entre el 2007 i el 2009 el conveni va servir per destinar les quanties econòmiques a modernitzar, millorar i ampliar la prestació de serveis urbans de transport públic dels municipis associats. El conveni es va renovar l'any 2010 amb un termini fins el 2014 i els mateixos objectius. A finals de 2014 es va signar el Conveni de finançament entre les administracions consorciades i l'ATM per al període 2014 - 2017, en el qual es detallen les aportacions a realitzar per les administracions durant el període esmentat.