L'«Stabat Mater» de Joseph Haydn estrena la Setmana Santa a Montserrat

Diumenge de Rams, la Coral Mixta d'Igualada, l'Orquestra de Cambra de Granollers, la Coral Canigó de Vic i un quartet solista protagonitzaran un concert simfònic-coral dirigit per Alfred Cañamero

Redacció
14 de març del 2016
Actualitzat a les 16:30h
Diumenge de Rams, 20 de març, a les 21h, tindrà lloc el tradicional Concert de Setmana Santa a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, amb el suport de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA (format per BBVA i CatalunyaCaixa), que enguany protagonitzen la Coral Mixta d'Igualada, l'Orquestra de Cambra de Granollers, la Coral Canigó de Vic i el quartet solista Ulrike Haller (soprano), Tànit Bono (contralt), Carles Prat (tenor) i Joan Garcia (baix), que sota la direcció d'Alfred Cañamero interpretaran l'Stabat Mater Hob. XX bis, de Josep Haydn. L'entrada serà lliure. També es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, de Montserrat Ràdio (100,6FM) i de Montserrat TV.
 
Interpretaran la versió original, per orquestra de corda, oboès i corn anglès, i orgue de l'Stabat Mater Hob. XX bis de Joseph Haudn, on els matisos i articulacions són d'una gran transparència, i el llenguatge és d'un gran equilibri instrumental i vocal. És una obra de 1767, i no és fruit d'un encàrrec, pel que es pot veure en l'escriptura honesta i directa d'aquest gran compositor clàssic. 

En la partitura del seu Stabat Mater, el compositor sembla plasmar tota la seva sensibilitat religiosa que expressa la tragèdia i el patiment que viu la Verge als peus de la creu mentre assisteix a l'agonia del seu fill, convertint-se d'aquesta manera en el paradigma de la mare universal que pateix per tota la humanitat. La composició –d'una immensa bellesa- manté, sempre dins de la tragèdia, una gran expressivitat, però amb esperit serè i contingut. Durant els segles XIX i XX, aquest Stabat Mater va ser el més interpretat juntament amb el de Pergolesi. 

Amb el suport de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA col·laboren, un any més, amb el Monestir de Montserrat en l'organització d'aquest concert, seguint la tradició de les obres socials de les antigues caixes d'estalvis. Aquest concert forma part del conjunt d'activitats artístiques al qual continuen donant suport, com a mostra del seu compromís amb el país, amb les persones i amb el teixit social dels territoris d'actuació.