Vuit nous municipis s'adhereixen a l'Agència Comarcal de l'Energia del Bages

Fins ara, s'ha aconseguit un estalvi anual de 236.000 euros en les factures de la llum de 15 municipis

Redacció
14 de març del 2016
Actualitzat a les 16:20h
Amb els vuit nous municipis que s'adhereixen a l'Agència Comarcal de l'Energia, del Consell Comarcal del Bages, ja són 23 els pobles que s'han afegit a aquest servei amb l'objectiu de conèixer i controlar els consums energètics municipals per promoure l'estalvi i l'eficiència energètica i la utilització de les energies renovables. L'Agència ja ha aconseguit que els 15 Ajuntaments adherits fins ara estalviïn un global de 236.000 euros anuals en les seves factures d'electricitat. Els municipis que ara s'hi afegeixen són: Avinyó, Balsareny, Cardona, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat, Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort i Sallent.

L'Agència estudia els subministraments elèctrics de centres de consum públics com escoles, ajuntaments, centres cívics, pavellons, pistes esportives, piscines, biblioteques, enllumenats públics, etc., analitza les factures dels darrers 12 mesos i fa una simulació per avaluar la potència òptima a contractar. Aquesta anàlisi i una acurada comptabilitat energètica permeten adequar la demanda a les necessitats reals i reduir la factura elèctrica de forma molt important. Recentment, s'han  instal·lat  aparells de mesura del consum elèctric en 8 equipaments municipals per tal de poder fer un seguiment dels consums i detectar oportunitats d'estalvi.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Aloy, ha expressat "la satisfacció per un servei als municipis que permet avançar decididament en l'estalvi energètic" i ha afegit que "es tracta d'un servei que, en menys de dos anys de vida, ja està plenament consolidat".

Programa d'eficiència energètica a les escoles

D'altra banda, l'Agència Comarcal de l'Energia del Bages també du a terme un programa de millora d'eficiència energètica a les escoles. Aquest curs s'han realitzat actuacions als centres L'Olivar (Castellnou de Bages) i Sant Esteve (St. Mateu de Bages).  S'hi han instal·lat aparells de mesura del consum elèctric, s'han realitzat auditories energètiques bàsiques i s'ha fet una formació a conserges i equip directiu. Amb aquests, ja són 11 els centres que participen en el programa de millora de l'eficiència energètica a les escoles. Després de 4 anys de treballar en aquest projecte, es constata que l'adopció de bones pràctiques per part d'alumnes i professorat es va implantant a totes les escoles. Entre les principals mesures i bones pràctiques que es proposen hi ha tancar llums i portes, ús de regletes desconnectables, regulació de l'encesa i parada de la calefacció, eliminació de punts de llum innecessaris, instal·lació de vàlvules termostàtiques en radiadors, modificació de termòstats, millora de tancaments, instal·lació de persianes i tendals, etc.

A més, properament es duran a terme xerrades i tallers pràctics a les escoles, per sensibilitzar els alumnes sobre els problemes associats al producció i consum d'energia (especialment el canvi climàtic) i les actuacions que podem emprendre per reduir-los. 
Arxivat a