Cardona estrena un nou oratori sobre la Passió

Aquesta nova producció neix de la voluntat de recollir i reformular una llarga tradició de celebració de la Setmana Santa a la vila ducal

Foto de la Coral Cardonina, l'octubre de 2014
Foto de la Coral Cardonina, l'octubre de 2014 | CCardonina
Redacció
12 de març del 2016
Actualitzat a les 20:56h
El proper Divendres Sant, l'església de sant Miquel de Cardona acollirà l'estrena d'una producció musical a l'entorn de la passió i mort de Jesucrist: "La Passió de Cardona". Una iniciativa  impulsada per la Coral Cardonina que comptarà amb la participació de diversos actors, músics i activistes culturals de la vila bagenca. 

Un oratori que recull el llegat musical cardoní de Setmana Santa

Aquesta nova producció neix de la voluntat de recollir i reformular una llarga tradició de celebració de la Setmana Santa a la vila ducal que compta amb un important llegat musical, parcialment conservat en viu fins avui dia per la Coral Cardonina  i àmpliament documentat als arxius parroquials. A partir de l'estudi i la revisió d'aquest material, s'han seleccionat algunes de les peces  més destacades i representatives, moltes d'elles amb una tradició interpretativa centenària al municipi, per a donar cos a aquesta nova producció musical basada en la passió de Jesucrist.

L'artífex de l'adaptació dramàtica i musical ha estat el musicòleg manresà d'arrels cardonines Ovidi Cobacho Closa, qui, després de 3 anys d'entomar la direcció de la històrica formació coral de Cardona i estudiar-ne el seu repertori, va començar a concebre la idea d'aquest projecte. D'aquesta manera, partint dels textos sobre la passió de sant Mateu i sant Joan, Cobacho n'ha fet una adaptació dramàtica que segueix en gran mesura els evangelis originals, nodrint-los amb diversos cants polifònics i corals que, a semblança dels grans oratoris bachians i händelians, glossen i participen alhora de la narració dramàtica fets. No es tracta, per tant, d'un espectacle teatral sinó d'un oratori pròpiament dit, on l'acció dramàtica és narrada per un evangelista amb la intervenció de diferents personatges que dialoguen i canten alternativament. 

Les músiques que conformen els nombrosos cants de l'oratori són obra dels diferents compositors que durant generacions han estat interpretats en el si de la Setmana Santa cardonina, ja fos en el marc de la celebració litúrgica o bé en les processons i en els concerts religiosos. Unes peces, d'autors diferents i d'estètiques musicals ben diverses, que tenen en comú denominador el cant o l'evocació d'algun dels episodis de  la passió i la mort de Jesús de Natzaret. D'aquí que trobem obres de compositors de renom internacional com J. S. Bach,  W. A. Mozart o Z. Kodály; motets polifònics de gran compositors del segle XVI, com J. Van Berchem i G. Croce, dels quals se'n conserven còpies manuscrites vuitcentistes als arxius musicals de la parròquia; brillants composicions corals del segle XIX de músics germànics com J. H. Lützel i  mestres britànics com J. Stainer; espirituals negres, com els de  C. Cameron White; tot plegat, al costat d'obres d'autors més nostrats com Mn. Cinto Verdaguer, J. Freixes o J. Font Parera  i d'àmbit més local, com les del darrer mestre de capella cardoní Josep M. Casafont, responsable també de l'arranjament de diferents fragments dels textos evangèlics sobre la Passió de Sant Joan que també podran escoltar-se. 

Una producció a càrrec d'efectius artístics locals

Per a l'estrena i la posada en escena d'aquest nou oratori sumaran els seus esforços diferents entitats, col·lectius i actius artístics del municipi. En primer lloc, els cantaires de la Coral Cardonina, encarregats d'interpretar el nodrit i exigent repertori musical, acompanyats a l'orgue per la jove pianista cardonina Francina Ribas Vicente. D'altra banda, com a narradora podrem comptar amb l'actriu cardonina Anna Guitart Tristany en l'extens rol de l'evangelista. Al seu torn, el rol protagonista de Jesús de Natzaret serà encarnat pel veterà actor i director teatral Valentí Farràs, mentre que el rol principal de Pilat serà assumit pel jove actor cardoní Josep Ratera. Els diferents papers secundaris seran interpretats per diversos actors i actrius del dinàmic grup teatral cardoní El Traspunt.   

La narració musical i dramàtica de l'obra es complementarà amb la projecció de cent cinquanta imatges corresponents a obres plàstiques d'artistes de renom de diferents períodes històrics que s'han ocupat de representar escenes i episodis de la passió de Jesucrist, en un muntatge visual a càrrec d'Albert Ferré, del Cinema Amateur Cardoní. 

Actuació central del Cicle de Música Sacra de Cardona

L'estrena d'aquest nou oratori, que neix amb l'objectiu d'esdevenir una de les cites musicals anuals de la Setmana Santa cardonina, s'integrarà dins el Cicle Música Sacra de Cardona que impulsa el consistori cardoní amb la col·laboració del Departament de Cultura. La cita serà el proper 25 de març, a les 20:00h, al temple parroquial cardoní. 

Les localitats es poden adquirir anticipadament a l'Oficina de Turisme de Cardona (93 869 27 98) o bé el mateix dia del concert, des d'una hora abans a les taquilles habilitades a la l'entrada del recinte. El preu únic és de 10€.
Arxivat a