Suriacció explica les iniciatives realitzades i les previsions

La coordinadora de l'equip tècnic de Suriacció, Marta Planas, parla durant l'acte sobre el Pla de Desenvolupament Local
La coordinadora de l'equip tècnic de Suriacció, Marta Planas, parla durant l'acte sobre el Pla de Desenvolupament Local | AjSú
Redacció
09 de març del 2016
Actualitzat a les 19:00h
L'Ajuntament de Súria farà propostes per fomentar la interrelació entre els municipis del Mig Cardener i impulsar el desenvolupament d'iniciatives turístiques a la vila. Aquestes són les dues principals accions previstes per a enguany del Pla de Desenvolupament Local Suriacció, segons es va informar en un acte celebrat al Casal de Joves.

L'acte també va servir per informar sobre les iniciatives realitzades i en curs d'implementació de Suriacció, que aplega una vuitantena d'accions a desenvolupar entre els anys 2014-24. En el transcurs de l'acte, l'economista i geògraf Oriol Estela, cap d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, va oferir la conferència 'Crisi econòmica i món local: tenim un pla B?'.

L'elaboració del Pla de Desenvolupament Local va comptar amb el suport de tots els grups municipals i la participació de més de 150 persones de diferents àmbits de la vila. Els treballs van ser impulsats per l'Ajuntament de Súria, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

En l'inici de l'acte, el regidor de Turisme i Participació, Miquel Caelles, va explicar a les persones assistents que l'objectiu de la sessió responia a la voluntat de "retre comptes" sobre el grau de compliment del Pla de Desenvolupament Local, amb la idea de presentar públicament les accions realitzades "almenys un cop l'any".

L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde Josep Maria Canudas, a més de diferents membres de la corporació municipal i altres persones que van participar en els treballs d'elaboració de Suriacció.

La coordinadora de l'equip tècnic de Suriacció, Marta Planas, va enumerar les accions realitzades i en curs de desenvolupament des de la presentació del document final del Pla de Desenvolupament Local, l'octubre de 2014. També va especificar que aquestes accions han estat impulsades amb el protagonisme de l'Ajuntament, el món empresarial o el sector educatiu de la vila.

Les accions realitzades o en curs d'implementació són les següents:

- Suport i dinamització de l'Associació Empresarial de Súria (AES). Aquesta acció va ser implementada l'any 2014. L'AES compta actualment amb una cinquantena d'empreses associades.

- Foment de la formació professional dual. Aquesta acció va ser implementada l'any 2015 amb la posada en marxa del cicle formatiu dual de grau mitjà en excavacions i sondatges, i compta amb 25 alumnes matriculats. És l'únic cicle d'aquest tipus que s'imparteix a Catalunya.

- Convocatòria municipal d'ajuts econòmics per al foment de la creació de llocs de treball i la inversió empresarial. Aquesta acció ha estat implementada aquest any 2016, amb una reserva pressupostària de 30.000 euros. És previst que en les properes setmanes s'obri el període per a la presentació de sol·licituds.

- Foment de l'emprenedoria entre els alumnes de 4t curs d'ESO a l'Institut Mig-Món. El desenvolupament d'aquesta acció s'ha realitzat aquest curs 2015-16 en el marc de les sessions Actituds pel món laboral.

- Campanya per a la promoció dels bons tractes envers la gent gran. Aquesta acció va ser implementada l'any 2015 i continua en l'actualitat.

- Creació d'un servei per compartir vehicle privat a través d'una aplicació per a web i dispositius mòbils. Aquesta acció va ser implementada l'any 2014 i compta amb 58 persones usuàries, segons dades del passat gener. Adreça de l'aplicació.

- Realització del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). En curs
d'implementació.

- Anàlisi de la viabilitat d'un espai de cotreball. En curs d'implementació.

- Realització d'una prospecció empresarial per detectar necessitats formatives i de perfils professionals. En curs d'implementació.

Conferència sobre la crisi i el món local

En el transcurs de l'acte, l'economista i geògraf Oriol Estela va explicar que la crisi econòmica dels darrers anys ha provocat una reorientació de les estratègies de desenvolupament econòmic local.

Segons Oriol Estela, en aquest nou entorn el principal objectiu ha de consistir en promoure la interrelació entre les empreses i el capital humà, però sense deixar de banda les iniciatives per posar en valor el teixit econòmic i empresarial local, i intentar atreure inversions exteriors.
Arxivat a