Els infants amb autisme del Bages, protagonistes del llibre «A través de l'ànima»

La publicació, editada per la manresana Zenobita, és un recull de fotografies realitzades per Abel Vilches

Imatge de l'exposició de Vilches que va donar peu a l'edició del llibre
Imatge de l'exposició de Vilches que va donar peu a l'edició del llibre | CRTEACC
Redacció
07 de març del 2016
Actualitzat a les 10:40h
"A través de l'ànima" és un llibre editat per la manresana Zenobita que recull les vivències i el dia a dia de nens i nenes amb TEA (Transtorn d'Espectre Autista) mitjançant les fotografies realitzades pel navarclí Abel Vilches. Es tracta d'una obra que vol trencar els tòpics i mostrar a la societat de quina manera l'entorn, la família i els amics poden ajudar i ajuden els nens i nenes amb aquesta afectació a expressar els seus sentiments i emocions. 

El projecte, que va néixer el 2013, derivat d'una exposició fotogràfica de Vilches, va més enllà a fi de rememorar tot l'esforç que es fa des del Centre de Recursos en Trastorns de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC), creat i dirigit per la recent guardonada amb el Premi Maria Casajuana que cada any atorga ERC Manresa, Rosa Serrano. "En aquest llibre veureu normalitat al 100%, veureu vida al 100%, veureu esforç, ganes i emoció al 100%", explica Vilches, que a més, exposa que la publicació també es pot trobar en castellà ("A través del alma") i en anglès ("Through the soul"). 

Serrano, per la seva banda, remarca l'esforç de tota la gent que ha fet possible aquest projecte que s'engloba dins l'Esplai TEA, un esplai que vol oferir possibilitats d'oci, activitats de lleure i estimular les carències d'infants amb TEA i convertir-les en potencialitats.

En el marc de celebració del tercer aniversari del CR TEA CC, l'obra pretén ser una visió esperançadora de la feina realitzada pels voluntaris dins de l'Esplai TEA amb el suport de les famílies, socis i professionals.

"A través de l'ànima" està dividit en diversos apartats: emocions, gronxadors, jocs, mirades, relacions, soledat i somriures. En les seves pàgines s'hi trobaran il·lustracions d'infants amb TEA de manera expressiva i natural, trencant així amb els tòpics que els nens amb aquesta afectació viuen aïllats en un món desconegut i desconnectat del nostre. 

El projecte del llibre ha estat gestionat per crowdfunding a través de Verkami, plataforma on molta gent ha fet de mecenes per tirar endavant l'edició d'aquest llibre.