L'alcalde de Castellnou pot ser inhabilitat per prevaricació amb el tema del vigilant

La fiscalia de Manresa ha demanat documentació a l'Ajuntament per comprovar si hi ha delicte en la creació de la figura i en el sistema de contractació de l'agent

05 de març del 2016
Actualitzat el 06 de març a les 19:55h
Francesc Martínez, alcalde de Castellnou de Bages
Francesc Martínez, alcalde de Castellnou de Bages | AjCnB
La fiscalia de Manresa ha demanat a l'Ajuntament de Castellnou per comprovar si pot haver-hi fets delictius en la creació de la figura del vigilant municipal i en la manera que va fer servir el govern per cobrir aquesta vacant, segons ha pogut conèixer NacióManresa.

El fiscal treballa sobre la base d'un presumpte delicte de prevaricació i un altre de responsabilitat penal del personal al servei de l'administració. L'acusació, que es troba en una fase encara molt inicial, es fonamentaria en l'assumpció que van fer l'alcalde, Francesc Martínez, i el regidor de Seguretat, Manel Valero, durant la celebració del ple de desembre passat, reconeixent que s'havia creat la figura de vigilant de seguretat al poble sense seguir els procediments establers, malgrat que el secretari municipal els havia advertir de la il·legalitat de l'acció. Aquest fet, el de cometre una il·legalitat coneixent-la, està tipificada com a un delicte de prevaricació que, en cas de ser sentenciat, comportaria la inhabilitació del responsable d'haver-lo comès per a càrrecs públics.

El ple de l'Ajuntament de Castellnou de Bages del passat mes de desembre va evidenciar la il·legalitat amb la que havia treballat durant 21 dies un brigada municipal fent de vigilant, amb roba i vehicles policials, sense que s'hagués creat el servei, ni la plaça, ni s'hagués passat per ple, ni comunicat a la Subdelegació General de Coordinació Policial de la Generalitat. De fet, un dels punts d'aquell ple era començar el procés de creació del servei, malgrat que el vigilant treballava des de l'1 de desembre.

Durant el debat d'aquell punt l'alcalde Francesc Martínez va assumir que no havien seguit la llei, però que "vàrem prioritzar la seguretat dels veïns". "Què havíem de fer davant dels robatoris que hi havia hagut al Serrat? Esperar tres mesos per a crear el servei?" es va preguntar retòricament. El secretari municipal, entremig, deia que allò no es podia fer i s'escudava amb que "jo ja ho vaig avisar".

A més a més de la creació de la figura de vigilant, també hi han presumptes irregularitats en la designació d'un brigada municipal per cobrir la nova plaça. Segons el reglament, la plaça ha d'estar coberta per un funcionari de carrera, i segons l'estatut de la funció pública, la nova plaça s'ha de cobrir donant-ne publicitat, amb transparència, garantint la lliure concurrència, fets que, com va afirmar el secretari durant el mateix ple, "no compleix cap d'aquests articles ja que, per començar, la persona designada no és funcionari de carrera".

Després de tots aquells fets, l'alcalde va convertir el vigilant en Agent Cívic, però segons ha comprovat el diari, continua patrullant pel municipi armat amb defensa, uniformat i amb el vehicle policial amb els llums taronges en comptes de blaus com s'havien instal·lat inicialment.